URMĂREȘTE-NE

EDUCAȚIE

CÂȚI COPII UCRAINENI SUNT ÎNSCRIȘI CA AUDIENȚI ÎN ȘCOLI ȘI GRĂDINIȚE DIN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI

O parte dintre copiii ucraineni refugiați pe teritoriul județului Călărași participă ca audienți în diverse instituții de învățământ. Potrivit inspectorului școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Călărași, Corina Diaconu, 16 copii ucraineni au fost repartizați la grădinițe și școli gimnaziale din județ. În data de 5 septembrie a.c., mai existau patru cereri, în acest sens.

Cursurile se predau în limbile română și engleză, iar copiii ucraineni participă și la activități extracurriculare. În școlile din județul Călărași nu există niciun profesor care să cunoască limba ucraineană, dar un cadru didactic cunoaște limba rusă, acesta putând să comunice cu părinții elevilor refugiați. Este vorba despre Rodica Crâșmaru, care desfășoară, la Școala Gimnazială “Tudor Vladimirescu” din Călărași,  cursuri de limba română, destinate refugiaților. Corina Diaconu spune că un ONG ar fi identificat 5 profesori ucraineni care își doresc să îi ajute pe micuții ucraineni, dar și 49 de copii refugiați care desfășorară cursuri online cu profesorii lor din Ucraina. Această asociație a cerut sprijinul ISJ Călărași, în vederea acordării unei săli de clasă pentru desfășurarea orelor cu elevii. Sursa citată susține că s-ar fi găsit o locație pentru aceștia: Școala Gimnazială Nr. 9 Călărași.

“Am avut 16 copii (n.r. refugiați înscriși ca audienți), dar în această săptmână au început să mai vină niște cereri, deci, la final de săptămână, vom avea situația actualizată. Erau încă 4 cereri, dar e posibil să mai apară. Ei au statut de audienți, însă avem o solicitare de la un ONG care afirmă că ar fi identificat 5 profesori ucraineni care își doresc să realizeze o pregătire paralelă cu acele cursuri. ONG-ul a identificat și 49 de copii ucraineni, care desfășoară cursuri online cu profesorii lor din Ucraina, dar au nevoie de sprijin, pentru că la ei este deja al treilea an de online din cauza pandemiei și a războiulu. Există această solicitare de sprijin. În prima fază, dumnealor au solicitat și ajutor în privința finanțării salariilor profesorilor. Ulterior au identificat niște sponsori și ne-au solicitat să îi ajutăm doar cu o sală de clasă. Le-am propus o sală de curs din cadrul Școlii Nr. 9, pentru că este singura unitate școlară care mai are spații disponibile. Urmează ca reprezentanții ONG-ului să ne comunice dacă sunt de acord cu varianta propusă de noi. Dar au rămas să îmi comunice ce au stabilit”, a explicat inspectorul școlar general adjunct al ISJ Călărași, Corina Diaconu. în cadrul unei conferințe de presă.  

Majoritatea dintre elevii ucraineni care s-au înscris ca audienți sunt preșcolari. Aceștia iau parte la cursuri în unități de învățământ precum: Grădinița cu Program Prelungit “Aricel” Călărași, Grădinița cu Program Prelungit “Țara Copilăriei” Călărași, Școala Gimnazială “Nicolae Bălcescu” din comuna Alexandru Odobescu, Grădinița cu Program Prelungit “Step by Step” Călărași.

Foto: romania24.ro

 

Continue Reading
La Top