URMĂREȘTE-NE

EDUCAȚIE

CÂTE ȘCOLI CU WC-UL ÎN CURTE MAI ARE JUDEȚUL CĂLĂRAȘI

Peste 38.600 de elevi, din județul Călărași, au început noul an școlar, doar că nu toți s-au întors în bănci în condiții tocmai bune. Astfel, încă mai există școli care nu dețin autorizație sanitară de funcționare, autorizație pentru securitatea la incendiu sau care au toaleta în curte.

În cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc în data de 5 septembrie a.c., la sediul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Călărași, a fost prezentată situația problematică de la nivelul unităților de învățământ din județul nostru. Potrivit inspectorului Corina Ionescu, din cele 343 de clădiri în care se desfășoară activități didactice, în ceea ce privește autorizația ISU, 208 nu fac obiectul autorizării, conform legislației, iar 27 nu sunt autorizate. Totodată, 46 de unități școlare nu dețin autorizație sanitară de funcționare. Dintre acestea, 10 școli au WC-urile în curte.

Motive care au stat la baza neacordării autorizațiilor

Printre motivele care au dus la neacordarea autorizației se numără următoarele:

  • majoritatea funcționează în același corp de clădire cu învățământ primar și preșcolar;
  • spațiul de joacă pentru preșcolari este insuficient sau este neamenajat;
  • toaletele sunt inexistente în interior;
  • clădirile se află în reabilitare.

“Sunt 343 de clădiri în care se desfășoară activități didactice, din care 208 nu fac obiectul autorizării ISU, conform legislației. 108 sunt autorizate, 27 nu sunt autorizate. (…) În acest moment, avem 46 de unități școlare care nu dețin autorizație sanitară de funcționare. Sunt 10 unități de învățământ cu WC-uri exterioare. Așa ne-a comunicat DSP-ul situația. Motivele pentru care nu dețin autorizație sunt: au toaleta în curte, dar toaleta este în clădire, construită separat. Referitor la toaletă, deși există apă, fiind clădire separată, DSP-ul nu poate să elibereze autorizații, considerând că în timpul iernii pot să fie diverse probleme cu instalația de apă; mai avem unități de învățământ unde învățământul primar sau gimnazial se află în aceeași clădire cu cel preșcolar și nici aici nu se acordă autorizație, pentru că trebuie să fie trasee separate, trebuie să respecte niște criterii; spațiul de joacă pentru preșcolari a fost insuficient amenajat sau nu este suficient, sau sunt clădirile care în acest moment sunt în reabilitare și, evident, autorizația se suspendă pe această perioadă”, a declarat Corina Ionescu, inspector în cadrul ISJ Călărași.

Corina Diaconu, inspector școlar adjunct al ISJ Călărași: “Sunt demersurile inițiate si se speră într-o rezolvare”

Inspectorul școlar adjunct al ISJ, Corina Diaconu, susține că se fac demersuri pentru obținerea autorizațiilor acolo unde acestea lipsesc.

“Majoritatea unităților școlare dețin aceste autorizații. Mai sunt unele situații punctuale cunoscute la nivelul județului și de către prefectură și ISU, care își așteaptă rezolvarea. Sunt demersurile inițiate si se speră într-o rezolvare”, a subliniat aceasta. 

Roxana Pațurcă: “S-au verificat toate aspectele privind lucrările de reparații, întreținere, curățenie și igienizare”

 Inspectorul școlar general al ISJ Călărași, Roxana Pațurcă, a afirmat că în cadrul instituției pe care aceasta o conduce, s-a efectuat o monitorizare privind pregătirea unităților școlare, cu privire la începerea anului școlar 2022-2023. Conform declarațiilor sale, s-au verificat lucrările de reparații, întreținere, curățenie și igienizare din instituțiile de învățământ. Situația școlilor din județ a fost centralizată alături de Instituția Prefectului-Județul Călărași, ISU “Barbu Știrbei” și DSP. Aproape toate unitățile și-au deschis porțile pentru preșcolari și școlari, cu excepția uneia: Grădinița cu Program Prelungit “Rostogol”. Micuții vor păși în grădiniță abia după ce se vor finaliza lucrările de reabilitare, respectiv la două zile de la începerea anului școlar.

“În cadrul Inspectoratului Școlar Județean Călărași, s-a creat o monitorizare privind pregătirea unităților școlare, în vederea începerii anului școlar, și s-au verificat toate aspectele privind lucrările de reparații, întreținere, curățenie și igienizare. Anul acesta, am reușit și în cadrul unei videoconferințe, atât cu domnul ministru, cât și cu domnul prim-ministru, să ne punem de acord, cel puțin în județul Călărași, privind situația tuturor unităților școlare. Am centralizat această situație împreună cu Prefectura Județului Călărași, cu cei de la ISU, DSP, astfel încât datele pe care le avem să fie cât mai corecte și rețeaua școlară să fie reactualizată. Din toată monitorizarea pe care noi am făcut-o în județ, astăzi (n.r. 5 septembrie a.c.), aproape toate unitățile și-au desfășurat deschiderea de an școlar. Avem o singură situație la Grădinița ‘Rostogol’, unde încă nu s-au terminat lucrările de reabilitare, iar aceștia vor începe cu o întârziere, aprobată de către noi, de două zile. Aceste lucrări de reparații și construcții, datorită proiectelor derulate de autoritățile locale, se desfășoară în mai multe unități școlare, dar pentru acestea s-au găsit soluții privind containere modulare care sunt standardizate”, a precizat Roxana Pațurcă, în cadrul conferinței de presă.

 

 

 

Continue Reading
La Top