ACTUALITATE
CÂTE AMENZI AU PRIMIT ȘOFERII CĂLĂRĂȘENI DE LA INTRAREA ÎN VIGOARE A NOULUI COD RUTIER
Noul Cod Rutier a intrat în vigoare la începutul acestui an, reguli noi au fost introduse din data de 27 februarie 2022, astfel, s-au stabilit o serie de modificări în circulația rutieră pe drumurile publice, menite să reducă evenimentele din trafic, cum ar fi accidentele rutiere, precum și adoptarea unui comportament mai puțin agresiv la volanul mașinii.
“De la intrarea în vigoare a Noului Cod Rutier polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au aplicat 3573 de sancțiuni contravenționale, cele mai frecvente au fost pentru depășirea vitezei legale 1614 și pentru neportul centurii de siguranță 669 sancțiuni contravenționale” a declarat Bianca Ghiveci, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Călărași .
Așadar reamintim principalele modificări care au fost aduse în Noul Cod Rutier 2022:
Dacă ești un șofer temperat, cu o conduită preventivă la volan, continuă să fii așa! În caz contrar, ai grijă la acțiunile pe care vrei să le faci în trafic.
Ce înseamnă comportament agresiv? Ei bine, folosirea excesivă a claxonului sau a flash-urilor, schimbarea în forță a benzilor de circulație, intimidarea altor participanți la trafic și ambalarea nejustificată a motorului aduc amenzi din clasa a II-a de sancțiuni, respectiv permis suspendat pentru 30 de zile.
Mai mult, dacă s-a produs un accident cu pagube materiale, amenzile intră în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv un permis suspendat pentru 90 de zile.
Avem un nou prag de viteză, pentru care se aplică o perioadă de suspendare a permisului de 120 de zile. Este vorba de depășirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteza. Pe lângă asta, se aplică și cea mai usturătoare amendă, din clasa a IV-a de sancțiuni. Desigur, amenda se reduce cu 50%, dacă este plătită într-un interval de 15 zile, conform prevederilor.
Am văzut ce înseamnă comportamentul inadecvat și chiar periculos al unor șoferi care circulă pe autostrăzile din România. Astfel, Codul Rutier 2022 vine cu prevederi noi în privința întoarcerii și mersului pe contrasens, care duce automat la suspendarea permisului pe 120 zile, fără drept de reducere a perioadei de pedeapsă.
Totodată, conducerea fără motiv întemeiat pe banda de urgență va fi acum amendată mai sever (clasa a IV-a de puncte-amendă), respectiv cu o sancțiune nouă: permis suspendat pentru 90 de zile.
O altă schimbare importantă în Codul Rutier 2022 vizează efectuarea depășirilor neregulamentare, care acum sunt sancționate mai aspru. Prin urmare, clasa de sancțiuni a urcat o poziție, la 6-8 puncte de amendă, dar s-a mărit și perioada de permis suspendat, la 60 de zile.
Dacă ai oprit motorul și nu ai acționat frâna de mână, respectiv nu ai introdus mașina într-o treaptă de viteză (sau pe modul de parcare, pentru mașinile automate), înseamnă că nu ți-ai asigurat autoturismul și riști o amendă din clasa I. Nu este foarte clar cum se va verifica asta (sigur polițiștii nu vor verifica toate mașinile parcate), dar este evident că o mașină oprită și neasigurată poate produce situații neplăcute.
Șoferii riscă să primească amenzi din ce în ce mai mari. Cine nu respectă noile reguli ale Codului Rutier 2022 va plăti sume usturătoare. Una dintre reguli se referă la cât de îngrijit este autoturismul. Parbrizul, luneta sau geamurile trebuie să fie în permanență curate, astfel încât șoferul să vadă bine tot ce se petrece în trafic. Cei care nu țin cont de această regulă, riscă să fie sancționați cu sume cuprinse între 860 și 1.160 de lei.
Conducătorii auto trebuie să știe că din mașină nu trebuie să le lipsească trusa medicală, triunghiurile reflectorizante omologate și stingătorul pentru incendii.Lipsa lor duce la amenzi cuprinse între 590 și 725 de lei.
Persoanele care au obiceiul de a împrumuta mașina de la un prieten la altul, noul Cod Rutier 2022 vine cu vești proaste. Șoferii care împrumută automobilul amicului vor avea parte de o amendă mai mare dacă vor comite vreo infracțiune cu mașina respectivă, fără a avea posibilitatea de a plăti jumătate din sumă în primele 15 zile.
De asemenea, neacordarea de prioritate vine și ea cu amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei. Amenda crește în cazul în care este produs și un accident în condițiile neacordării de prioritate, ajungând la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. Noile reguli nu se opresc aici. Conform unui proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor, conducătorii auto pot primi amenzi și dacă nu plătesc taxa de drum.
Cine nu plătește rovinieta este sancționat. Acest tip de șoferi pot primi amenzi de la 275 de lei, în cazul autoturismelor, iar pentru camioane valoarea se triplează și amenda poate ajunge la 12.000 de lei.
Sursa foto: ziarulunirea.ro