URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

CARE SUNT SEMNIFICAȚIILE POSTULUI CRĂCIUNULUI: „ESTE UN POST AL MILOSTENIEI”

Pe data de 14 noiembrie a început postul Crăciunului, unul dintre cele patru posturi din calendarul creștin-ortodox. Cele patru posturi se întind pe toată durata anului bisericesc, care începe la 1 septembrie și se termină anul următor, la 30 septembrie.

Pentru a afla care sunt semnificații postului Crăciunului am stat de vorbă cu Viorel Dinu, părintele protopop al Protopopiatului Călărași. Acesta ne-a povestit că postul durează 40 de zile, iar în spatele acestei perioade se află o poveste.

Acest post începe în data de 14 noiembrie. Dacă această dată cade în ziua de miercuri sau vineri, se începe acest post cu o zi înainte, adică în data de 13 noiembrie. Mergând un pic mai departe la specificațiile sau semnificațiile acestui post, am putea spune că durata lui este de 40 de zile. Această durată de 40 de zile ne amintește de cele 40 de zile de post pe care Moise le-a petrecut în Muntele Sinai, când a așteptat Tablele Legii de la Dumnezeu”, a declarat Viorel Dinu, părintele protopop al Protopopiatului Călărași.

Postul Crăciunului este un post al bucuriei, mai spune părintele, care adaugă că acesta nu trebuie să se rezume doar la abținerea de la anumite produse alimentare, ci și de la stăpânirea de sine, pentru a evita să comitem păcate.

De cealaltă parte, postul Crăciunului este un post, am spune noi, mai mult al bucuriei, al dragostei față de aproapele. Pentru că, dacă vorbim de post, postul nu se poate rezuma doar la mâncare, să nu mănânci de dulce, să nu mănânci lapte, brânză sau ouă și așa mai departe. Postul trebuie să vorbească, în primul rând, despre noi. Despre înfrânarea și renunțarea la lucrurile mai puțin bune și frumoase din viața noastră. Pentru că renunțând la obiceiurile noastre sau la păcatele noastre pe care le săvârșim în fiecare zi și încercăm în această perioadă și după ce trece această perioadă să ne îndreptăm și să ne apropiem mai mult de Dumnezeu”, a mai precizat părintele Viorel Dinu.

Totodată, postul Crăciunului este marcat de mai multe dezlegări decât postul Paștelui.

În postul Crăciunului, făcând o comparație cu postul Paștelui, unde avem două dezlegări, și anume o dezlegare în data de 25 martie, când sărbătorim Bunavestire, și apoi o dezlegare în ziua intrării Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim, și anume de Florii, în acest post, al Crăciunului, avem foarte multe dezlegări. În primul rând aș începe cu: miercurea și vinerea, în acest post, nu se mănâncă cu untdelemn și nu se bea vin, iar sâmbătă, duminica se mănâncă pește. De asemenea, se mai mănâncă pește și în singurul praznic din cadrul acestui post, și anume Intrarea Maicii Domnului în Biserică, în data de 21 noiembrie, mai avem dezlegare la pește, de asemenea, și de Sfântul Andrei, în data de 30 noiembrie, dezlegare mai avem, de asemenea, și în data de 6 decembrie, când îl sărbătorim pe Sfântul Ierarh Nicolae, în data de 7 decembrie, când o sărbătorim pe Sfânta Filofteia de la Curtea de Argeș”, a povestit părintele Viorel Dinu.

Postul Crăciunul se va încheia pe 24 decembrie.

Postul Crăciunului este un post al milosteniei. Și foarte frumos, Preasfințitul Părinte Vicențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor, vorbește în predicile Preasfinției sale despre post, numind postul sau perioada postului ca fiind o călătorie duhovnicească către o bucurie, bineînțeles. Într-adevăr, această călătorie duhovnicească pe care noi am început-o și se va sfârși în data de 24 decembrie, seara, practic ne apropie mai mult de ce? De nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, de nașterea Cuvântului, care este întrupat și, bineînțeles, născut de Fecioara Maria”, Viorel Dinu, părintele protopop al Protopopiatului Călărași.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top