EVENIMENTE
CARAVANA “CU APELE CURATE” VA AJUNGE LA CĂLĂRAȘI SĂPTĂMÂNA ACEASTA
Timp de 10 zile, Caravana Cu Apele Curate va evalua gradul de poluare cu plastic a malurilor Dunării. Asociația MaiMultVerde a lansat pe 10 aprilie Caravana Cu Apele Curate, care își propune să parcurgă Dunărea de la confluența fluviului cu Jiul și până la Galați.
“Venim către dumneavoastră cu o invitație la un eveniment marca Cu Apele Curate, la Călărași, pe data de 14 aprilie 2022, începând cu ora 15:00. Asociația Mai Mult Verde a lansat pe 10 aprilie Caravana Cu Apele Curate, care își propune să parcurgă Dunărea de la confluența fluviului cu Jiul și până la Galați. Caravana face parte din programul „Cu Apele Curate” și va străbate timp de 10 zile 531 de km, timp în care va carta zonele cu deșeuri aflate de-a lungul Dunării. Scopul Caravanei îl reprezintă crearea unei conexiuni „pe apă” între toate comunitățile conectate la proiect, prin activități de evaluare (calitativă) a gradului de poluare cu plastic a malului stâng al Dunării și întâlniri cu membrii asociațiilor partenere și ai comunităților din localitățile de popas. La Călărași, evenimentul va începe la ora 15.00,” se precizează într-un comunicat de presă oferit de Asociația Mai Mult Verde.
Caravana face parte din programul „Cu Apele Curate” și va străbate timp de 10 zile 531 de km, timp în care va carta zonele cu deșeuri aflate de-a lungul Dunării.
Scopul Caravanei îl reprezintă crearea unei conexiuni „pe apă” între toate comunitățile conectate la proiect, prin activități de evaluare (calitativă) a gradului de poluare cu plastic a malului stâng al Dunării și întâlniri cu membrii asociațiilor partenere și ai comunităților din localitățile de popas.
Vă invităm într-una din următoarele localități unde Caravana Cu Apele Curate va poposi și unde vor fi organizate activități pe mal pentru copii și adulți, inclusiv plimbări cu velierul Cu Apele Curate: 12 aprilie – Giurgiu,14 aprilie – Călărași, 18 aprilie – Brăila,19 aprilie – Galați.
Zeci de mii de tone de deșeuri rămân anual necolectate în județele riverane Dunării. Potrivit unui raport de analiză privind situația gestionării deșeurilor în județele dunărene realizat de Asociația Mai Mult Verde alături de Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, în 5 județe rămân anual zeci de mii de tone de deșeuri necolectate.
O mare parte dintre aceste cantități de deseuri sunt abandonate în natură, plimbate de vânt și ploi și ajung mai devreme sau mai târziu în apele Dunării și apoi în Marea Neagră.
Aproape 70% din deșeurile menajere generate în județul Olt rămân anual necolectate, cel mai mare procent dintre cele 12 județe riverane Dunării. Potrivit PJGD, din cele peste 50.000 de tone deșeuri menajere generate în anul 2019, 67,78% (34.000 tone) au rămas necolectate. Aceeași situație se înregistrează în Caraș-Severin, unde 11.175 tone, reprezentând 31,72% din cantitatea totală de deșeuri generate, nu au fost colectate, în Galați 17% (15.830 tone), Brăila 14% (8.558 tone) și Constanța 1,5% (3.500 tone).
Peste 30 de tone de deșeuri, dintre care 23 de tone de plastic au fost colectate în Săptămâna Apelor (14-22 martie 2022), organizată de Asociația Mai Mult Verde în cadrul programului Cu Apele Curate.
Poluarea cu plastic a oceanului planetar reprezintă una dintre cele mai grave probleme de mediu la nivel global, organisme internaționale estimând că până în anul 2050 este posibil să avem în ape mai mult plastic decât pește . Programul Cu Apele Curate se subscrie campaniei Beat Plastic Pollution lansate de UN Environment de Ziua Internațională a Mediului în anul 2018, Agendei Europene 2030 și Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă (ODD) promovate de Organizația Națiunilor Unite (ONU).
Prin acțiunile programului, Asociația Mai Mult Verde și Lidl România contribuie la reducerea poluării acvatice – obiectivul 6 din ODD (țintele 12.3: Reciclarea în proporţie de 55% a deșeurilor municipale până în 2025 și 60% până în 2030 și 14.1: Prevenirea și reducerea semnificativă a poluării marine de toate tipurile, în special de la activitățile terestre, inclusiv poluarea cu deșeuri marine și poluarea cu nutrienți). Acțiunile de ecologizare au drept obiectiv reducerea substanțială a numărului deceselor și bolilor provocate de produsele chimice periculoase și de contaminarea aerului, apei și solului (țintele 3.9 și 11,7).
Programul Cu Apele Curate este o inițiativă Mai Mult Verde susținută de Lidl România. Strategia REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte, cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea designului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu. Demersul „Cu Apele Curate” a fost inițiat în 2019 ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene.
Asociația Mai Mult Verde implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. Unul dintre domeniile prioritare de acțiune îl constituie combaterea poluării cu plastic, asociația implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte și campanii educative sub sloganuri precum “Există viață după colectare” sau “Deșeurile nu sunt gunoaie”. În cadrul acțiunilor organizate de Mai Mult Verde, voluntarii au colectat peste 350 tone de plastic din zone naturale precum păduri, albii de râu sau trasee turistice.
Proiectele au vizat și autoritățile publice centrale și locale, prin activități specifice de advocacy menite să contribuie la îmbunătățirea politicilor publice în domeniu (www.maimultverde.ro). Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa.
Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 10.800 de magazine și peste 160 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial. Lidl este o companie care acționează sustenabil în toate domeniile de activitate. Aceasta este metoda companiei de a-și îndeplini promisiunea cu privire la calitate și, în același timp, de a asigura un viitor mai bun pentru societate și mediu. Compania se implică activ în soluționarea nevoilor din comunitățile din care face parte, concentrându-se pe 5 piloni de activitate: sortimentul de produse, mediul, societatea, angajații și partenerii de afaceri.
Sursa foto: cere.ong