Un compus din venin numit melitin ar putea distruge celulele canceroase de sân într-o oră.
Comunitatea cancerului este foarte interesată de un nou studiu care spune că veninul de albine poate ucide celulele canceroase.
Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Medicală Harry Perkins din Australia de Vest au testat veninul a peste 300 de albine și bondari împotriva a două tipuri de cancer de sân agresiv, greu de tratat: triplu negativ și receptorul 2 al factorului de creștere epidermic uman (HER2) îmbogățit. Ei au descoperit că un compus din venin numit melitin ar putea distruge celulele canceroase de sân în decurs de o oră, fără a dăuna altor celule. Au mai descoperit, de asemenea, că atunci când sunt utilizate împreună cu medicamente pentru chimioterapie, melitina a ajutat la formarea porilor în membrana celulelor canceroase, care ar putea permite terapiilor să pătrundă mai bine în celule.
În timp ce testele pentru acest studiu au fost efectuate doar într-un cadru de laborator, cercetătorii cred că compusul poate fi reprodus sintetic ca tratament pentru cancerul de sân.
Dr. Marilena Tauro, cercetător în cancerul de sân la Moffitt Cancer Center, spune că, deși descoperirea este impresionantă, ar trebui făcute mai multe cercetări înainte ca aceasta să devină o terapie viabilă. „Vestea bună este că acest studiu a arătat că melitina poate perturba căile de semnalizare în celulele canceroase de sân care sunt responsabile de creșterea și răspândirea bolii”, a spus ea. „Cu toate acestea, au existat multe studii în care compușii s-au dovedit de succes în uciderea celulelor canceroase în laborator sau modele animale, dar au durat mulți ani până când aceste descoperiri ajung la pacienți.”
Tauro a adăugat că aproximativ jumătate din toate medicamentele actuale sunt derivate din produse naturale, ceea ce demonstrează potențialul utilizării veninului de albine pentru descoperirea medicamentelor.
„Natura este un mare furnizor de elemente active, iar sinteza chimică a făcut posibilă furnizarea multor medicamente de origine naturală în doza necesară pentru uz terapeutic, în ciuda aprovizionării adesea foarte limitate din sursele lor originale”, a spus ea.
Sursa:thebrighterside.news