URMĂREȘTE-NE

SPORT

CAMPIONII LA CANOTAJ DIN CĂLĂRAȘI SE ANTRENEAZĂ ÎN SALĂ. NIVELUL BRAȚULUI BORCEA A SCĂZUT SEMNIFICATIV

Deși vara a trecut, brațul Borcea se confruntă cu o scădere de nivel. Fenomenul este unul cel puțin ciudat, asta deoarece la începutul verii plajele călărășene erau inundate. Nivelul Brațului Borcea continuă să scadă și să atingă cote alarmante. Asta nu afectează doar navigația, ci și activitatea sportivilor. Este și exemplul canotorilor de la Clubul Sportiv Municipal Călărași.

De aproximativ o lună, canotorii nu au mai ieșit pe apă și desfășoară antrenamentele în sală. Sportivii muncesc din greu pentru a nu își ieși din ritm și speră că rezultatele viitoare să nu fie afectate.

În primul rând, se pierde antrenamentul specific. Dat fiind faptul că această disciplină, canotajul, se practică pe apă, cea mai mare pierdere este lipsa ieșirii pe apă. Noi continuăm pregătirea pe aparate speciale, pe simulatoare. Având în vedere că ne vom întrece în imediata perioadă la Campionatul Național de Fond cu echipe care nu sunt afectate de această problemă – au lacuri, alte ape cu debit mai mare. Eu zic că și rezultate o să fie puțin mai neobișnuite pentru noi”, a declarat Daniel Bănățeanu, antrenorul secției de canotaj din cadrul Clubului Sportiv Municipal (CSM) Călărași.

Specialiștii spun că nivelul apei va rămâne unul scăzut pentru cel puțin încă o săptămână.

Deocamdată, navigația pe Dunăre, în sectorul cuprins de la kilometrul 400 până la kilometrul 345, se desfășoară în condiții de ape scăzute, adică un pescaj până în 1.8 metri, vorbim la navele încărcate. Având în vedere situația actuală, putem spune că suntem un pic fericiți că navele pot naviga în sectorul respectiv”, a precizat și Anghel Constantin, Căpitănia Portului Călărași.

În tot acest timp, canotorii se pregătesc la ergometru. Deși antrenamentul în sală este mult mai dificil, sportivii nu se dau bătuți și se adaptează noilor situații.

 „A fost o trecere mai grea, pentru că a fost bruscă, dar ne acomodăm”, a precizat Răduță Călin, canotor în cadrul CSM Călărași.

„Antrenamentul în sală este mai greu un pic, dar este și frumos, pentru că te învață tehnică. Și pe apă te învață cum să răsucești pală și cum să îți alunece barca”, a spus și Sara Barbu, canotoare în cadrul aceluiași club.

Soluțiile pentru rezolvarea acestei probleme ar trebui să implice o colaborare între toate autoritățile. Nu doar sportul va avea de câștigat în urma implementării unui proiect de prevenire a scăderii cotelor apei.

Cred eu, deși nu sunt specialist, că în colaborare cu toate localitățile, poate s-ar pune bazele unui baraj sau a unor ecluze care să țină apa pe Dunăre. De aici am avea foarte multe avantaje, implicit și al nostru, al vâslirii pe ape constante”, a mai precizat Daniel Bănățeanu, antrenorul secției de canotaj din cadrul Clubului Sportiv Municipal (CSM) Călărași.

Pentru canotorii CSM Călărași urmează însă o nouă competiție. În perioada următoare va avea loc, la Timișoara, pe apă, Campionatul Național de Fond.

Continue Reading
La Top