URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

CAMPANIE DE INFORMARE ȘI CONȘTIENTIZARE PENTRU TINERII DIN SISTEMUL DE PROTECȚIE

Pe data de 21 septembrie 2023, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, în colaborare cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a organizat o campanie de informare și conștientizare dedicată tinerilor cu vârsta de 17 ani și peste, beneficiari ai sistemului de protecție. Scopul acestei campanii a fost de a furniza acestui grup de vârstă informații esențiale despre drepturile și obligațiile lor conform legislației în vigoare.

“Această campanie este menită să promoveze măsurile de sprijin destinate tinerilor cu vârsta de peste 17 ani, astfel încât la ieșirea din sistemul de protecție să fie pregătiți pentru o viață independentă.” , a spus, DANIELA ARBAGIC – DIRECTOR D.G.A.S.P.C CĂLĂRAȘI.

Evenimentul a avut loc la Sala de spectacole “Barbu Știrbei” – Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași, începând cu ora 14:00. Tematicile principale discutate în cadrul acestei campanii au inclus prezentarea drepturilor și măsurilor de sprijin disponibile pentru tinerii care decid să înceapă o viață independentă odată cu împlinirea vârstei majoratului.

“Campania de informare la care ați fost invitați este destinată celor care au nevoie de asistență socială în sistemult de protecție al copilului. Tinerii care ajung după 17 ani, când devin majori, să-și asume responsabilitatea unei vieți individuale, plecând din sistemn. La ora actuală noi ne adresăm celor care vor împlini 18 ani și vor intra în viața reală. Până la această vârstă, noi, ca sistem de protecție socială, avem grijă, ne străduim să asigurăm condiții prin asistenți maternali, prin centrele pe care le avem , chiar dacă nu reușim așa cum ne-am fi dorit să ducem sistemul de protecție social, la un standard cât mai înalt. Avem un total de 633 de copii în sistemul de protecție socială, cei din centre și cei de la asistenții maternali. Nu este simplu, zi de zi ne confruntăm cu provocări și schimbări de legislație. Personal, cred că această acțiune de informare este bine venită și ar trebui făcută cât mai des.” , spune, VASILE ILIUȚĂ – PREȘEDINTE CONSILIUL JUDEȚEAN.

“Aș vrea să le transmit tinerilor, cei peste 17 ani, că au în fața lor o șansă. Șansa acestei piețe de muncă. Să nu uitați să vă valorificați talentul, pasiunea, să citiți și să luptați pentru visurile voastre pentru ca, cu certitudine, în aceasta piață a muncii, dacă meseria o să vă placă, oricând veți găsi de lucru. Există acum o societate care vă primește cu brațele deschise.” , transmite, NICUȘOR CIONOIU – SENATOR P.S.D CĂLĂRAȘI.

“Noi, astăzi, aici, împreună cu Parlametul, pe care-l prezint eu împreună cu senatorul Nicușor Cionoiu, atât Guvernul, reprezentat de domnii care au venit să ne vorbească și bineînțeles, autoritățile locale, domnul președinte Vasile Iliuță, domnul primar Marius Dulce, toți suntem implicați în acest proces de-ai ajuta pe acești tineri să știe că există sprijin pentru ei, pentru mamele minore, și după vârsta de 18 ani. Este datoria noastră, a tuturor, ca persoane, să-i ajutăm să reușească să se integreze, astfel încât să-și întemeieze o familie consolidată. Județul Călărași este unul dintre primele care are o astfel de campanie de informare.”

În plus, participanților li s-au furnizat informații importante despre modul de integrare pe piața muncii, facilitățile pentru formarea profesională a tinerilor adulți și strategii pentru prevenirea unor comportamente dăunătoare în rândul lor, precum consumul de droguri, absenteismul școlar sau actele de violență. Scopul a fost de a contribui la conștientizarea consecințelor negative ale acestor comportamente și necesitatea evitării lor sau corectării lor.

“Ce facem cu tinerii peste 18 ani? După ce au terminat în Centrul social, atunci când vor să-și ia drumul în viață, întâmpină probleme. Trebuie să luptați pentru visurile și dorințele voaste pentru că numai de voi depind, și acest lucru este posibil dacă vreți. Ne-am dori să le facem, și chiar că rog domnilor parlamentari, să faceți anumite amendamente la lege, pentru că avem nevoie la legea locuințelor sociale în care acești tineri au un anumit punctaj, pentru că provin din aceste centre. Ar ajuta să găsim anumite fonduri și să facem locuințe specifice pentru acești tineri, să le dăm drumul în viață, să aibă un acoperiș. Întâmplător, sau nu, viața i-a dus într-o zonă pe care nu are cum să o controleze. Sunt alături de voi și vreau împreună să reușim, dacă vă pot ajuta, vă aștept cu drag la Primărie.”, declară, MARIUS DULCE – PRIMAR MUNICIPIUL CĂLĂRAȘI.

“Acest eveniment face parte dintr-o serie de evenimente naționale organizate de Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, din țară, la inițiativa Ministerului Familiei. Ne-am propus prin acest eveniment să venim în sprijinul copiilor, viitorilor tineri, să vă informăm cu privire la drepturile și obligațiile pe care le veți avea în momentul în care veți împlini 18 ani. Aveți legea, la 18 ani, colegii din direcție or să vă întrebe ce hotărâre ați luat. Rămâi în continuare în sistem sau ai posibilitatea să ieși din sistemul de protecție. Pentru a rămâne, legea prevede, acum, două posibilități, poți să rămâi în sistem dacă-ți continui studiile la învățămânul la zi, mergi la liceu sau facultate, până la 26 de ani, sau nu mergi la școală, dar poți să mai stai 2 ani în sistemul de protecție, timp de căutare al unui loc de muncă.” , anunță, SIMONA OPROIU – AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU PROTECŢIA FAMILIEI ŞI A DREPTURILOR COPILULUI.

“Voi sunteți deja partenerii noștri, sunteți parte din soluție, nu sunteți problema. Voi sunteți cei care la 18 ani, sau după, veți decide împrună cu noi ce veți alege pentru viitor. Decizia este la voi, rolul nostru este să vă facem să fiți conștienți de drepturile voastre. Noi vă acordăm sprijin.” , transmite, ROBERT ȘERBAN – ȘEF SERVICIU D.G.A.S.P.C CĂLĂRAȘI.

“Vă pregătiți să faceți 18 ani, să ieșiți în lume. Viața voastră până în momentul de față a cunoscut suficiente suișuri și coborâșuri și cred că ce ați dobândit voi se numește instinct și putere de supraviețuire. Eu ca medic ginecolog mă adresez, în primul rând, domnișoarelor și doamnelor, sănătatea este cea mai importanță. România, pentru a mia oară, este pe primul loc în UE la mame de vârtsă pediatrică, mă refer aici la vârste de sub 15 ani.”, spune, ANDREI DUMITRESCU – MEDIC GINECOLOG.

“Toți suntem responsabili în a vă oferi o viață mai bună. Eu reprezint, astăzi, Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților, este o instituție de interes regional pentru că nu colaborăm doar cu județul Călărași, și avem arondate încă 9 județe. Suntem subordonați față de Ministerul Muncii și formarea pe care noi o facem nu se referă numai la adulți, se referă la tinerii de peste 16 ani. Conform legislației noastre specifice, tinerii au acces la toate programele noastre de formare profesională. În acest moment CRFPA Călărași are 45 de programe de formare profesională autorizate, programe împărțite pe diverse niveluri de calificare. Atât eu, cât și colegii mei oferim consultanță vocațională în ceea ce privește alegerea unui program de formare profesională. “, ne spune, RUXANDRA ALINA BÎRCĂ – DIRECTOR CRFPA CĂLĂRAȘI.

“Dacă ai vârsta peste 16 ani, carte de identitate și un certificat de absolvire, vă așteptăm să treceți pragul AJOFM pentru înscriere și pentru identificarea unui loc de muncă. În momentul în care v-ați înscris la noi, figurați ca și persoană în căutare a unui loc de muncă vă putem ajuta să urmați un curs de pregătire profesinală, un curs gratis. După aceea, vă putem oferi un loc de muncă în funcție de competențele dumneavoastră. Conform legii în vigoare, sunt o mulțime de alte măsuri, prime, pe care le puteți primi la angajare, trebuie doar să vă doriți, să aveți curaj, încredere, să vă alegeți un model de urmat și succesul este de partea dumneavoastră.” , transmite, DOINIŢA NICOLAE – DIRECTOR AJOFM CĂLĂRAŞI.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top