URMĂREȘTE-NE

ADMINISTRAȚIE

CALE DE ACCES AUTO ÎN PARCUL CENTRAL CĂLĂRAȘI? CETĂȚENII SUNT SCANDALIZAȚI

Un proiect cu fonduri europene, derulat de Primăria Municipiului Călărași, a pus pe jar cetățenii acestui oraș. Este vorba despre proiectul privind modernizarea și reamenajarea Centrului Vechi pietonal, intitulat “Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călăraşi prin crearea unui spaţiu urban multifunctional în zona centrală a municipiului”, care beneficiază de finanţare prin POR 2014-2020. Se pare că primăria ar avea în vedere transformarea unei fâșii din Parcul Central în cale de acces auto, pentru deschiderea traficului pe Bulevardul 1 Mai, între străzile Sloboziei și Dobrogei. Din acest motiv, dar și pentru că nu au fost consultați, cei care locuiesc în apropierea Parcului Central sunt scandalizați și au depus solicitări la primărie și petiții la alte instituții împotriva acestei idei.

Și consilierul local din partea USR, Costin Mirescu, aduce acuze primăriei și spune că acest proiect este împotriva naturii și că ar trebui ca suprafețele betonate să fie transformate în spații verzi, nu invers.

Primarul Dulce a vorbit din nou despre posibillitatea de a deschide traficul pe Bd 1 Mai, între străzile Sloboziei și Dobrogei. Așa cum știe orice călărășean, asta nu se poate face fără folosirea în acest scop a unei fâșii din Parcul Central. Am cerut reprezentanților primăriei să-mi spună ce lucrări se vor executa pe fiecare sector al acestui “bulevard”, dar deși a trecut o săptămână nu am primit niciun răspuns. Mulți cetățeni care locuiesc în zonă sunt scandalizați de ideea aceasta și au depus și ei solicitări la Primărie și petiții la alte instituții ale statului. Să faci drum prin parc este împotriva tendințelor din toate orașele din lumea civilizată, care se orientează mai degrabă către transformarea suprafețelor betonate în spații verzi. La noi e invers. Ieri (n.r. 15 februarie a.c.), în Parcul Central, am fotografiat aproape 30 de arbori marcați cu vopsea galbenă, mulți dintre ei având dimensiuni impresionante și, probabil, peste 40 de ani. Nu știu ce reprezintă acest marcaj, dar știu că de acest tratament au beneficiat absolut toți arborii aflați în apropierea gardului care mărginește parcul pe toată lungimea lui, de la Str. Traian până la Str. Dobrogei, adică exact traseul viitorului ‘bulevard’. Acest proiect împotriva naturii este legat, în discursul primarului, de modernizarea și reamenajarea pietonalului din Centrul Vechi, care se realizează printr-un proiect cu fonduri europene menit să reducă emisiile de dioxid de carbon. Așadar, în sprijinul reducerii poluării, Primăria găsește de cuviință să taie o șosea prin Parcul Central”, a scris Costin Mirescu, pe o rețea de socializare.

Edilul Călărașiului, Marius Dulce, invită cetățenii la o dezbatere publică privind posibilitatea creării acestui acces auto, pe un singur sens, între strada Sloboziei și strada Dobrogei, pe Bulevardul 1 Mai, ca urmare a demarării proiectului cu finanțare europeană „Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călărași prin crearea unui spațiu urban pietonal multifuncțional în zona centrală a municipiului”. Întâlnirea va avea loc miercuri, 23 februarie, începând cu ora 16:30, în sala de ședințe a Primăriei Municipiului Călărași.

Continue Reading
La Top