URMĂREȘTE-NE

SOCIAL

CĂLĂRAȘI: ZECE COPII INSTITUȚIONALIZAȚI, ADOPTAȚI ÎN 2022

Zece copii abandonați, din județul Călărași, au fost adoptați, de la începutul anului până în prezent. La această dată, la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Călărași, sunt în derulare cinci proceduri de adopție. Totodată, 24 de familii sunt pe lista de așteptare în vederea adopției, după cum ne-a precizat Madălina Goța, inspector al Compartimentului de Adopții din cadrul DGASPC.

Avem 10 adopții încuviințate, până în prezent. Mai avem 5 pe rolul instanței pentru încuviințare, iar vârstele copiilor adoptați sunt în intervalul de referință 2-8 ani. Sunt și din alte județe care adoptă. Adopții internaționale nu am avut nici anul trecut, nici în acest an. Familiile adoptatoare sunt din județe limitrofe, spre exemplu Ilfov. Avem 5 familii în evaluare, care și-au exprimat dorința de a fi evaluate și atestate ca familii apte să adopte. De asemenea, avem 24 de familii în așteptare”, ne-a declarat inspectorul din cadrul Compartimentului de Adopții al DGASPC Călărași, Mădălina Goța.   

Procedura de adopție a fost simplificată, potrivit sursei citate.

“Procedura de adopție nu este una greoaie. Noua lege a simplificat deschiderea de procedură a adopției copilului, astfel că după 6 luni de la intrarea în sistem, dacă a eșuat integrarea/reintegrarea copilului în familie, putem avea ca finalitate adopția”, a mai punctat interlocutorul.

Cei interesați să adopte un copil trebuie să se prezinte la sediul DGASPC Călărași, pentru a urma procedura de adopție.

“Cei care vor să adopte un copil, trebuie să vină la sediul nostru, să formuleze o cerere care este însoțită de documente, apoi intră într-o perioadă de evaluare. Evaluarea are o perioadă de 90 de zile, evaluare socială, psihologică și urmează un curs de pregătire privind asumarea rolului de părinte. Nu pot adopta copii persoanele care au probleme psihice, nu pot adopta persoanele care au fost condamnate și implicate în fapte penale privind minorul sau traficul de copii, iar în rest sunt evaluate în funcție de condițiile locative, spațiul locative. Trebuie să realizeze un venit, nu există un plafon financiar, deci nu este foarte dificil. Avem un număr de 113 copii adoptabili. Avem și un profil public, 80% se plasează în acest profil public, fapt datorat vârstei. Acest profil public este o bază la nivel național pe care o pot vizualiza persoanele sau familiile atestate și în condițiile în care își exprimă dorința de a cunoaște un copil, atunci noi vorbim cu județul respectiv sau de pe raza județului nostru și, în termen de 7 zile, își exprimă dorința, în urma unor informații mai amănunțite, dacă cineva dorește să inițieze prima vizită, prima vizită fiind mediul de viață al copilului”, a mai precizat Mădălina Goța.

Copiii care sunt adoptabili, din cadrul DGASPC Călărași, au vârste cuprinse între 8 și 17 ani, însă majoritatea familiilor doresc să adopte copii între 0 și 3 ani, deoarece doresc să se bucure de fiecare etapă cu cei mici.

“Majoritatea familiilor doresc să adopte copii între 0-3 ani. Cu ceilalți e ușor dificil din cauza vârstei, unii au și probleme de sănătate, avem și grupuri de frați, dar cu toate astea se realizează și adopții pe profilul public. Familiile aleg copii cu vârste mai mici pentru că vor să se bucure de fiecare etapă și preferă copil mic, strict din acest punct de vedere”, a conchis sursa citată. 

Beneficii pentru familiile adoptatoare

Ca să se găsească mai repede familii adoptive pentru copiii din sistemul de protecție din România, Parlamentul a stabilit introducerea în Legea adopției a unor noi stimulente financiare pentru cei care adoptă copii cu vârstă mai mare, cu handicap ori care fac parte dintr-un grup de frați. Aceste sume de bani se regăsesc în Legea 2adoptatoare 68/2020 pentru modificarea și completarea Legii n.r 273/2004 privind procedura adopției, care a fost publicată joi în Monitorul Oficial nr. 1.140 și care se va aplica din 26 martie 2021.

Adoptatorul sau familia adoptatoare beneficiază, cu titlul de sprijin financiar, de o indemnizație lunară, denumită în continuare indemnizație de sprijin, raportată la indicatorul social de referință, în cuantum de 1,20 ISR (indicator social de referință, în valoare de 500 de lei), pentru fiecare copil care, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de încuviințare a adopției, se află în una dintre următoarele situații: are vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani; este încadrat în grad de handicap ușor sau mediu; face parte dintr-un grup de 2 frați adoptabili împreună, scrie în legea apărută recent. Practic, pentru fiecare astfel de copil se va acorda lunar câte 600 de lei. Mai departe, cuantumul indemnizației s-ar mări cu 50% (ar ajunge, deci, la 900 de lei lunar/copil), dacă cel adoptat are peste șapte ani, e încadrat în grad de handicap accentuat/grav, infectat HIV sau bolnav SIDA ori face parte dintr-un grup de cel puțin trei frați adoptabili împreună (vorbim de trei situații posibile, nu de trei condiții cumulative). Dacă însă copilul adoptat întrunește două dintre condiții, atât în cazul indemnizației de 600 de lei, cât și în cazul celei de 900 de lei, sumele lunare se majorează cu 75%. În cazul copilului care bifează toate cele trei condiții, indemnizația lunară ajunge cu 100% mai mare, adică se dublează. Banii se dau până la majorat, uneori, chiar până la 26 de ani.

 

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top