Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, organizează în luna iulie 2022 Școala de Vară – Ediția a V a. La Secția Etnografie și Artă populară activitățile din această săptămână s-au terminat. A fost o atmosferă cât mai plăcută iar cei mici s-au destins și au asimilat lucruri noi.
“Într-adevăr și săptămâna aceasta în cadrul atelierului intitulat Școala de Vară derulat la Muzeul Dunării de Jos Călărași, la Secția Etnografie și Artă populară, au curs șirul activităților, în special noi am mers pe parte etnografică folosind fire de ață, cârlige de împletit, copiii au avut posibilitatea să se acompodeze cu lucrul manual, au realizat gheme din fire textile, au confecționat din carton diferite figurine, le-au decorat pe placul lor, deasemenea am împletit o brățară a prieteniei împodobită cu biluțe colorate. Astăzi avem un atelier de desen, pentru acest lucru am ales o piesă din colecția noastră de etnografie, intitulată “Tiparul pentru caș”, este un obiect din lemn frumos decorat, le punem copiilor creativitatea la încercare. Am împetit toate activitățile cu jocul cu voia bună cu veselia, am încercat să creăm o atmosferă cât mai plăcută, să se destindă la muzeu să simtă că este vacanță și totodată să asimileze lucruri noi”, a declarat într-un interviu pentru Canal SUD, Virginia Oană Șef birou Secția Etnografie și Artă populară din cadrul Muzeul Dunării de Jos Călărași.
În perioada 25-29 iulie, participanții vor avea următorul program, în intervalul orar 10 – 12:
1. Cunoașterea patrimoniului muzeal și familiarizarea cu obiectele etalate în expozițiile muzeului.
2. Pricepere și îndemânare. Într-o atmosferă de lucru asemănătoare unei șezătoare țărănești, din satul românesc de altădată, copiii vor fi încurajați să depene și să răsucească fire din bumbac, să mânuiască acul și ața, să coasă pe pânză.
3. Asimilarea unor cunoștințe legate de obiceiurile și tradițiile românești. În cadrul programului, ne vor fi alături copii din localitatea Nicolae Bălcescu, care ne vor împărtăși amănunte legate de câteva obiceiuri populare, practicate în lumea satului, la începutul verii.
4. Tehnici muzeale împletite cu lucrul de mână. Împletitul firelor și realizarea unor obiecte lucrate și decorate manual, învățatul meșteșugului țesutului.
5. Recreere și creativitate. Exprimarea talentului artistic pe hârtie se va armoniza cu un program de ghicitori, cântece și poezii.