Ziua de 1 iulie a venit cu scumpiri pentru români, asta după ce prețul carburanților s-a majorat. Măsura vine în contextul în care Guvernul a crescut pentru a doua oară într-un singur an accizele la carburanți. Astfel, șoferii vor cheltui mai mulți bani, începând de astăzi, pentru a își alimenta autoturismele.
În urma creșterii accizelor la carburanți, prețul benzinei s-a majorat cu 43 de bani, în timp ce motorina va fi mai scumpă de acum cu 40 de bani. Călărășenii nu văd cu ochi buni această măsură și acuză că prețurile au crescut exagerat de mult.
„Prețul carburanților e foarte mare. Exagerat de mult. Poate face Guvernul ceva să mai scadă prețurile puțin, că e foarte scump”, a adăugat un bărbat.
„Foarte rău. Mult. E enorm de mult. Îmbunătățire nu prea văd, începând e astăzi, în orice domeniu toate urcă sus”, a spus un alt șofer.
„Nu mi se pare bine, e prea scump. E foarte scump și salariile în România sunt foarte joase. Suntem nevoiți să ieșim în afară să muncim pentru a putea să trăim”, a declarat un șofer.
Începând de astăzi, șoferii vor fi nevoiți să scoată din buzunare chiar și 20 de lei în plus pentru un full. Unii dintre șoferi spun deja că își permit din ce în ce pai rar acest lucru.
„Nu prea îmi permit un full. Un full la mașina asta e undeva la 4-5 milioane, foarte scump”, a spus un șofer.
„Cine știe…să vedem cât de cald va fi și cu celelalte prețuri”, a precizat un alt șofer.
„Rar. Cred că o dată pe vară, fiind și pensionar. Asta e situația”, a declarat un bărbat.
Totuși, prețurile la carburanți nu sunt singurele care cresc. Tot începând de astăzi, și facturile la gaze vor suferi modificări, după ce Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat o majorare cu 19% a tarifelor de distribuție.
„Să fie mai ponderați cu noi, cu poporul care i-am ales, și numai așa poate să reziste la conducere. Dacă cu poporul se are bine, continuă și ei și văd alt mandat, dacă o ducem bine noi, pătura de jos”, a mai spus un bărbat.
Potrivit ultimelor date, în România există aproximativ nouă milioane de șoferi. De cealaltă parte, în țara noastră sunt circa patru milioane de clienți casnici de gaze racordați la sistemul de distribuție.