URMĂREȘTE-NE

UMANITAR

CĂLĂRĂȘENII, APROAPE DE VICTIMELE DE LA CREVEDIA

Evenimentul tragic de la Crevedia s-a soldat cu 58 de răniți, dintre care 43 sunt pompieri, polițiști și jandarmi, oameni din prima linie, care au nevoie de sânge pentru a depăși momentele critice. În contextul exploziilor ce au avut loc, sâmbătă, la o stație GPL din Crevedia, pe DN1A, este mare nevoie de sânge.

Astfel, reprezentanți ai Centrului de transfuzii au făcut apel, de sâmbătă seară, pentru donarea de sânge. Dacă sunt persoane care îndeplinesc condițiile pentru donare pot merge la Centrul de Transfuzie Sanguină din județul Călărași. Persoanele sunt rugate să vina să doneze sânge.

Răniții din explozia de la Crevedia au nevoie de sânge. Prin faptul că ajungeți să donați, puteți salva o viață.

“Astăzi la sediile Centrelor de transfuzii din Ialomița și Călărași ne bucurăm de un număr frumos de donatori care au dat dovadă de empatie față de răniții din accidentul de la Crevedia. Centrele au avut holul plin de donatori. Este un lucru frumos că oamenii au răspuns apelului de ajutor, adresăm rugămintea către populația județelor Ialomița și Călărași ca aceștia să continue să vină și în zilele următoare”, a declarat Raluca Cruceat, director Centrul de Transfuzii Sanguine Ialomița.

Înainte de a dona sânge trebuie să știți următoarele:

1. Vârsta pacientului donator trebuie să fie cuprinsă între 18-65 de ani. Sunt mențiuni speciale pentru cei care donează pentru prima dată la peste 50 de ani.

2. Greutatea corporală minimă de 50 de kg.

3. Tensiunea arterială – peste 100/60 mmHg.

4. Puls regulat de 50-100/minut. 5. Temperatura mai mică de 37,5 grade Celsius.

6. Hemoglobina peste 12,5g% la femei şi peste 13,5g% la bărbați. 7. Nu ați consumat alcool sau masă bogată în grăsimi cu 72 de ore înainte de a dona.

8. Nu ați avut în ultimul timp intervenții chirurgicale sau pierderi de sânge.

9. Nu ați avut alte boli precum hepatită, tbc, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de piele, boli de inimă sau nu aveți alte afecțiuni acute care să necesite tratament cu antibiotice.

10. Nu sunteți gravide, lehuze (nu puteți dona sânge timp de 18 luni după naștere) sau nu sunteți în perioada menstruală.

11. Intervalul de timp între 2 donări succesive este de 8 săptămâni pentru donatorii de sânge, cu acceptare a maxim 5 donări pe an la bărbați şi 4 la femei.

12. Pe lângă beneficiile pentru sănătate cei ce donează sânge beneficiază de un set de analize gratuite şi primesc șapte tichete de masă, fiecare în valoare de 9,57 lei, la care se adaugă o zi liberă de la serviciu, decontarea transportului şi un abonament pe transportul în comun la jumătate de preț.

13. Donarea de sânge se poate face la centrul regional de transfuzii sanguine din județul dumneavoastră.

 

Continue Reading
La Top