URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

CĂLĂRĂȘEANCA OANA POPESCU A OBȚINUT 75 DE MEDALII ÎN 6 ANI DE CÂND PRACTICĂ KARATE

Pe karateka Oana Popescu am cunoscut-o prin intermediul mamei sale, care mândră de copilul ei, a trimis un mesaj pe adresa redacției noastre.

Mesajul era următorul:

“Bună seara. Mă numesc Popescu Simona din Lehliu Gară. Fetița mea în vârstă de 12 practică arte marțiale de 5 ani în cadrul Clubului Sportiv Akira. Antrenamentele au loc atât în Lehliu Gară, cât și în București. Face parte din Lotul Național de karate Skdun România și în perioada 29 septembrie – 01 octombrie a participat la Cupa Mondială din Grecia, cu rezultate – aur la Kata Echipe, argint la Kata individul și argint la Kumite individual. Dacă considerați că subiectul merită atenție, pot trimite poze și detalii suplimentare. Sportiva muncește foarte mult și este un elev cu media generală 10. Mulțumesc!”

La așa cuvinte frumoase pe care le-m citit despre sportivă, nu am ezitat și ne-am hotărât să plecăm către sala de antrenament unde Oana își desfășoară activitatea.

Am intrat pentru prima oară într-o sală de antrenament, unde aproximativ 30 de elevi erau antrenați de Sensei Stoica Ionuț, antrenorul de la Lehliu Gară.

Aflați pe teren neutru, neștiind foarte multe despre acest sport, i-am surprins pe toți micii practicanți de karate în momentul în care făceau doar ceea ce știau, arte marțiale. Nu știam mai nimic despre acest sport, ceea ce știam era doar ceea ce văzusem la televizor. Știam că este un sport care se practica mai demult de oameni, cu scopul de a-și salva viața. De ce se practică în timpurile noastre, am aflat chiar de la sensei-ul Cristian Niculae, antrenor principal, cel care a completat antrenamentul prin care, Oana Popescu.a reușit să atingă cele mai înalte locuri pe podium, la campionatele mondiale.

Reporter, Georgiana Petre: În alte vremuri karate însemna supraviețuire, pentru asta practicau atunci acest sport. Astăzi de ce se practică acest sport?

Sensei- Cristian Niculae- antrenor principal: Astăzi folosim artele marțiale în primul și primul rând pentru disciplină, iar apoi unii dintre ei urmează calea pentru performanță, asa cum avem și noi, de asemenea, sportiva de aici.

Georgiana Petre: Atunci când un elev ajunge în sala de antrenament pentru prima dată, reușiți să vă dați seama că acel copil poate fi un campion?

Cristian Niculae: Avem ochiul destul de format și ne dăm seama, dar performanța se face doar muncind.

Georgiana Petre: Care sunt beneficiile acestui sport?

Sensei- Cristian Niculae-În primul rând pentru sănătate și mișcarea în sine.

Georgiana Petre: Pe ce insistați cel mai mult în timpul antrenamentelor?

Cristian Niculae: Karate este împărțit în trei ramuri. Insistam mai mult pe partea de kata.

Georgiana Petre: De  la ce vârstă se poate practica acest sport?

Cristian Niculae: Copiii pot veni la antrenamente de la 3-4 ani și pot practica până la o vârstă destul de mare.

Georgiana Petre: Vreau să îmi vorbiți despre Oana, de când practică acest sport?

Cristian Niculae: Face karate de aproximativ 6 ani. De când am văzut-o ne-am dat seama că va face performanță.

Georgiana Petre: În final vreau să transmiteți un sfat care să ne aducă în sala de antrenament pentru a practica acest sport.

Cristian Niculae: Haideți să facem mișcare pentru că mișcarea înseamnă sănătate!

Și pentru că singura persoană care ne putea explica cel mai bine cum se practică acest sport, am stat de vorbă cu Oana Popescu, cea care a reușit în urmă cu doar două săptămâni să aducă de la Campionatul Mondial din Grecia, trei medalii importante.

Georgiana Petre: Câți ani ani și de când practici acest sport?

Oana Popescu: Am 13 ani și practic acest sport de 6 ani.

Georgiana Petre: De când a început pasiunea pentru karate?

Oana Popescu: Pasiunea pentru karate a început în momentul în care am pășit pentru prima dată în sală, atunci am simțit o conexiune pentru acest sport.

Georgiana Petre: Cât de greu ți-a fost la început?

Oana Popescu: La început mi-a fost greu pentru că nu înțelegeam.

Georgiana Petre: Cât de mult ai muncit pentru a ajunge astăzi la performanță?

Oana Popescu: Am muncit foarte mult, am încercat să îmi perfecționez fiecare tehnică să iasă totul perfect.

Georgiana Petre: Care este cea mai importantă competiție la care ai participat?

Oana Popescu: Toate competițiile internaționale, deoarece au fost multe emoții.

Acest sport pentru Oana este foarte important în viața ei, de aceea emoțiile pe care le trăiește la fiecare competiție, sunt puternice de fiecare dată.

Georgiana Petre: Vreau să îmi spui dacă îți aduci aminte de prima competiție importantă?

Oana Popescu: La cea mai importantă competiție am avut cele mai mari emoții, eram fericită că am reușit să urc pe podium.

Georgiana Petre: Care este cea mai mare satisfacție de când practici acest sport?

Oana Popescu: Cea mai mare satisfacție este atunci când câștig și mă aflu pe podium deoarece atunci toată munca depusă se adeverește.

Și pentru că ea este încă un copil, există și unele sacrificii pe care le face pentru a obține performanță. 

Georgiana Petre: Ai sacrificat ceva de când practici arte marțiale?

Oana Popescu: Da, ieșitul cu prietenii, orele pe care le petreceam jucându-mă.

Georgiana Petre: Ce îți place cel mai mult la acest sport?

Oana Popescu: Conexiunea pe care o am cu acesta, când intru pe ring și în sală, simt o emoție pe care nu o mai simt nicăieri.

Georgiana Petre: Vreau să îmi spui dacă din momentul în care practici acest sport au existat momente în care nu ai vrut să mergi mai departe?

Oana Popescu: Până acum nu mi s-a întâmplat și nu vreau să se întâmple, deoarece nu vreau să se finalizeze conexiunea mea cu acest sport, pentru că îmi este foarte aproape de suflet.

Georgiana Petre: Observ că ai o centură albastră, ce înseamnă asta?

Oana Popescu: Este centura înainte de un grad superior și este centura dinainte de ce este mai greu, următoarele fiind de culoare maroniu și negru. Încerc să dau tot ce este mai bun și să ajung tot timpul pe podium.

Georgiana Petre: Câte medalii ai tu?

Oana Popescu: În momentul de față am 75 de medalii, aproximativ 7 trofee și foarte multe diplome, nu le mai țin minte numărul.

Georgiana Petre: De ce te duci la o competiție, te duci cu gândul doar să participi sau să câștigi?

Oana Popescu: Ajung la competiție ca să le arăt adversarilor și să le pot demonstra că am muncit foarte mult. Eu dau tot ce am mai bun și dacă este eșec în acel moment, la următoarea competiție dau ce este mai bun să câștig.

Așa s-a încheiat interviul cu Oana Popescu, o elevă de nota 10, o sportivă de nota 10, care la doar 13 ani a reușit să ne impresioneze nu doar prin rezultatele foarte bune pe care le are în acest sport, ne-a impresionat și prin cuvintele pe care ni le-a adresat.

 

 

 

 

Continue Reading
La Top