URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

BURSELE ELEVILOR VOR CREȘTE ÎN ANUL ȘCOLAR 2023-2024

În noul an școlar, 2023-2024, elevii de gimnaziu și liceu vor beneficia de patru categorii de burse: bursele de merit, bursele sociale, bursele tehnologice și bursele de excelență olimpică.

Conform edupedu.ro, dispare pragul mediei pentru acordarea burselor de merit la gimnaziu și liceu. Vor primi burse de merit primii 30 % dintre elevii unei clase, indiferent de medie, în ordinea descrescătoare a acestora. Condiția este ca elevii să aibă media 10 la purtare.

Potrivit hotărârii din Monitorul Oficial, începând cu data de 3 septembrie, bursele pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal vor fi majorate. Bursa de merit crește în acest an școlar de la 200 de lei la 450 de lei pe lună, potrivit noii legi.

În noua lege a Educației dispare bursa de studiu care se acorda elevilor care au obținut media anuală generală de cel puțin 7,50. Astfel, 91 de mii de burse de studiu dispar.

O noutate importantă constă în introducerea bursei tehnologice, care va avea o valoare lunară de 300 de lei. Aceasta va fi acordată elevilor care urmează un liceu cu un profil tehnologic și îndeplinesc anumite criterii, inclusiv absența redusă și disciplina exemplară.

Conceptul de bursă de performanță a fost transformată în bursă de excelență olimpică. Astfel, elevii care câștigă locul întâi la olimpiadele internaționale vor primi 3.000 de lei lunar. Cei care se clasează pe locul al doilea vor primi 2.000 de lei, iar cei de pe locul al treilea vor primi 1.500 de lei. Pentru elevii care obțin mențiuni, suma alocată lunar este de 750 de lei. Elevii care ocupă locul 1, 2 sau 3 la olimpiadele naționale vor fi recompensați cu o bursă lunară în valoare de 700 de lei.

În altă ordine de idei, mamele minore care revin la școală vor beneficia de o bursă lunară în valoare de 700 de lei.

Bursa socială va fi în valoare de 300 de lei pe lună, față de 200 de lei, cât este în prezent. Categoriile de elevi care pot beneficia de bursa socială sunt elevii proveniți din familii care nu realizează un venit mediu net lunar pe ultimele 12 luni pe membru de familie mai mare de 50 % din salariul minim net pe economie, elevii cu deficiențe provocate de boli, tulburări sau alte afecțiuni și elevii cu ambii părinți decedați.

Aceste burse vor fi acordate elevilor din învățământul preuniversitar de stat, la cursurile cu frecvență la zi. De asemenea, atât bursele sociale, cât și cele tehnologice pot fi cumulate cu orice alt tip de bursă.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top