URMĂREȘTE-NE

SOCIAL

BUNA VESTIRE: TRADIȚII ȘI OBICEIURI

Astăzi, cu ocazia Bunei Vestiri, sau, după cum este cunoscută popular, Blagoveştenia, creştinii ortodocşi au dezlegare la peşte în strictul post al Paştelui. Sărbătorită pe 25 martie în calendarul ortodox, ziua marchează momentul în care Fecioara Maria a primit vestea că va da naştere Fiului Lui Dumnezeu, Iisus Hristos. 

Aceasta a descoperit acest lucru în vis, înfăţişându-i-se Arhanghelul Gavriil.

Sărbătoarea are dată fixă, 25 martie, şi de acum până la Crăciun, când este stabilită Naşterea Domnului, sunt nouă luni.

Ca tradiţii ale acestei zile se crede că rândunelele se întorc înapoi „din ţările calde“, iar cucul va cânta pentru prima oară în an, iar sărbătoarea mai poartă din acest motiv şi numele de Ziua Cucului.

Tot ca o tradiţie, în această zi se spune că oamenii care se ceartă vor avea necazuri tot anul, iar astăzi este bine să se pună în pragul casei pâine şi sare care să reprezinte hrană pentru îngeri.

Din aceeaşi categorie, tradiţiile spun că este interzis să dormi prea mult în această zi fiindcă vei fi somoros tot anul.

Mai mult, există obiceiul de a face un foc în curte în dreptul uşii şi de a se pune alături de foc trei oale cu apă, sare şi pâine care vor fi date mai târziu de pomană, tot ca hrană pentru îngeri. 

Sursa foto: cancan.ro

Continue Reading
La Top