URMĂREȘTE-NE

CULTURĂ

BUGET MAI MIC PENTRU CENTRUL JUDEȚEAN DE CULTURĂ CĂLĂRAȘI. CU TOATE ACESTEA, SE ANUNȚĂ UN AN PLIN DE EVENIMENTE

Centrul Județean de Cultură și Creație (CJCC) Călărași a organizat, anul trecut, foarte multe evenimente care au bucurat cetățenii. Cele care au avut un impact major în rândul călărășenilor sunt: Festivalul “Flori de Mai”, Zilele Diasporei și Târgul de Crăciun. Și în 2023, instituția a pregătit, pentru iubitorii de cultură, foarte multe activități, deși bugetul va fi mai mic în comparație cu 2022. Anul acesta, conducerea CJCC Călărași își dorește să reia tradiția organizării Festivalului “Hora Mare”, care nu a mai fost desfășurat de trei ani. Detalii despre acțiunile culturale ne-a oferit managerul instituției, Georgiana Teodorescu, în cadrul unui interviu acordat publicației noastre.  

 Reporter: Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași a avut o activitate bogată în anul 2022. Prezentați-ne, pe scurt, evenimentele care s-au desfășurat anul trecut și care, desigur, i-au bucurat pe călărășeni.

Georgiana Teodorescu: Într-adevăr, a fost un an plin de evenimente culturale. Pe anul 2022, am avut 12 piese de teatru, 35 de spectacole organizate în sala Barbu Știrbei cu diverși artiști, 3 spectacole în județ, am avut și spectacole în aer liber, atât pe esplanada Consiliului Județean, cât și în Parcul Dumbrava, unde toată vara copiii noștri au pregătit momente artistice pentru ceilalți copii. 34 de evenimente au fost în total, în aer liber, plus alte evenimente desfășurate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Palatul Copiilor, undeva la 24 de evenimente pe sală (n.r. sala de spectacole “Barbu Știrbei”, plus conferințe, seminarii care se desfășoară la noi, pe sală. Putem aminti aici, dintre cele mai importante evenimente care s-au desfășurat anul trecut: Festivalul “Flori de Mai”, care a avut un mare succes, Zilele Diasporei, ediția a II-a și, bineînțeles, Târgul de Crăciun, care a durat o lună de zile. În fiecare weekend, am avut spectacole în aer liber și am încheiat târgul cu Revelionul.

Reporter: Târgul de Crăciun a avut foarte mare succes în rândul călărășenilor. Au fost prezenți, într-un număr foarte mare, pe esplanada Consiliului Județean.

Georgiana Teodorescu: Reacțiile au fost pozitive pentru majoritatea dintre ei. Bineînțeles că nu putem să mulțumim pe toată lumea. Noi încercăm să aducem toate genurile de muzică, toate genurile de spectacole, toate genurile de evenimente, astfel încât să acoperim orice gust al publicului nostru călărășean.

Reporter: Ați avut cumva și spectacole amânate anul trecut?

Georgiana Teodorescu: Da, un singur spectacol. Nu amânat, ci anulat, din păcate. Maestrul Tudor Gheorghe nu a mai putut să concerteze la noi. Starea de sănătate nu i-a permis. Dumnealui a solicitat anularea spectacolului, am returnat banii persoanelor care au cumpărat bilete. Cu această ocazie, chiar îmi doresc să îi invit pe cei care încă nu au venit să își ridice banii, să vină la noi, la Centrul de Cultură, cu bilet în original, pentru a-și recupera banii pe bilete, deoarece nu știm când mai vine Tudor Gheorghe la Călărași.

Reporter: Și la Cinematograful 2D-3D Călărași au rulat destule proiecții. Ne puteți spune câteva lucruri și despre activitatea cinematografului?

Georgiana Teodorescu: Am avut, în total, 75 de filme, cu 635 de proiecții. Activitatea cinematografului este una foarte bună. Chiar anul acesta am reușit să aducem câteva modernizări, să îmbunătățim calitatea imaginii. Am schimbat ecranul și sistemul de proiecție, și ochelarii care se vor folosi la filmele 3D, pentru a oferi servicii de calitate spectatorilor noștri.

Reporter: Pentru anul acesta, ce a pregătit Centrul Județean de Cultură și Creație pentru călărășeni?

Georgiana Teodorescu: Începem cu două piese de teatru, în luna februarie. Vom continua cu proiectele noastre de tradiție, cum ar fi Flori de Mai. Anul acesta, dorim să reluăm Festivalul Hora Mare, care nu s-a mai ținut trei ani, din cauza pandemiei. În luna martie, pregătim foarte multe surprize pentru doamne și domnișoare. Pe data de 4 martie, va veni Ion Suruceanu, cu un spectacol dedicat doamnelor și, ca în fiecare an, cu siguranță, în acest sezon al mărțișorului, vom desfășura cât mai multe spectacole în tot județul.

Reporter: De Ziua Îndrăgostiților, de Dragobete ați pregătit ceva? 

Georgiana Teodorescu: Pregătim, în parteneriat cu Palatul Copiilor, cu Muzeul Dunării de Jos și cu Biblioteca Județeană “Alexandru Odobescu” un eveniment pentru Dragobete. Nu știu dacă de Valentine’s Day vom mai organiza ceva anul acesta. Trebuie să spunem că, anul acesta, bugetul este mult mai mic decât anul trecut, motiv pentru care o să trebuiască să mai restrângem un pic din evenimente, dar promitem, totuși, călărășenilor că, indiferent de cât va fi bugetul, noi ne vom strădui să asigurăm multe evenimente, astfel încât publicul să aibă unde să meargă seara sau în weekenduri, în timpul liber.

Reporter: Cam ce buget veți avea anul acesta pentru evenimente?

Georgiana Teodorescu: Anul acesta, bugetul va fi undeva la 60% față de anul trecut, mult mai mic. Încă nu s-a aprobat bugetul, urmează să se aprobe, în ședință de Consiliu Județean. Nu știu să vă spun acum, cu exactitate, care este bugetul, dar din informările pe care le avem până acum, bugetul, din păcate, este mai mic. Încercăm să compensăm evenimentele. Centrul Județean de Cultură și Creație derulează multe evenimente fără să consume bani, fără să cheltuie buget, prin închirierea sălii. Toate piesele de teatru care au avut loc anul trecut și cele de anul acesta s-au desfășurat prin închirierea sălii de către organizatori. Ei și-au încasat banii pe bilete, au vândut biletele pe site-uri, online sau i-am ajutat și noi să vândă biletele. Ei au încasat banii pe bilete, dar în felul acesta noi am putut să aducem evenimente pe sală călărășenilor, chiar dacă nu am avut bani. O să continuăm pe această cale și anul acesta și vom aduce spectacole prin închirierea sălii. Dezavantajul la acest mod de colaborare este faptul că noi nu mai putem controla prețul biletului, pentru că organizatorii își stabilesc prețul per bilet și, de multe ori, călărășenii nu își permit valoarea acelui bilet. Atunci când un eveniment este organizat cu banii Centrului de Cultură, care vin de la Consiliul Județean ca subvenție, atunci noi ne permitem să subvenționăm prețul biletului și să oferim un preț mai mic per bilet călărășenilor. Dar, din păcate, nu putem să organizăm numai cu bugetul nostru și atunci organizăm și în acest mod, prin închiriere. Acolo, repet, nu putem să controlăm noi prețul biletului.    

Reporter: Vă mulțumesc pentru interviul acordat!

        

 

Continue Reading
La Top