Educația medicală este foarte importantă pentru că poate face diferența între viață și moarte. Să te bazezi pe mituri în stabilirea propriei stări de sănătate este o practică periculoasă care ar trebui evitată.
Prezența simptomelor nu este obligatorie pentru ca o afecțiune să existe și să dezvolte. Un exemplu foarte bun în acest sens este rata tot mai crescută a tinerilor care se prezintă târziu la medic acuzând probleme cardiologice, probleme ce ar fi putut fi depistate la timp prin intermediul unui control de rutină. Vizitele rare ale tinerilor la medicul cardiolog sunt justificate cel mai adesea de credința falsă că bolile de inimă afectează doar persoanele în vârstă, lucru complet neadevărat.
Există un cumul de factori care pot conduce la apariția bolilor cardiace și vârsta nu mai este de mult printre primele locuri pe listă. Stilul de viață accelerat și în continuă schimbare a scăzut rata de vârstă pentru persoanele care întâmpină probleme cardiologice. Influența ereditară (existența în familie a unor persoane care suferă de afecțiuni cardiace) și obezitatea sunt considerate principalele cauze care conduc la apariția bolilor de inimă în cazul persoanelor tinere. Alimentația nesănătoasă, în combinație cu lipsa sportului, stresul prelungit, anxietatea și alți factori de mediu pot determina în mod direct dezvoltarea unor astfel de probleme.
Medicii avertizează că există și alte motive care ar putea conduce la apariția acestor afecțiuni. Diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, fumatul, consumul de alcool în exces, sedentarismul se află pe lista factorilor de risc. Aceștia, dacă nu sunt eliminați sau tratați cât mai curând, pun în pericol activitatea inimii chiar și la persoanele tinere, motiv pentru care este esențială luarea măsurilor necesare pentru un organism sănătos.
Un stil de viață sănătos și echilibrat este soluția tuturor problemelor noastre. Grija la alimentație, hidratarea corectă, odihna, limitarea stresului, activitatea fizică zilnică și renunțarea la vicii sunt detalii mici care pot face diferența în viața noastră. Orice corp funcționează la capacitate maximă atunci când îl îngrijești corespunzător.
În aceeași măsură, efectuarea investigațiilor cardiologice periodice, ca măsură de prevenție, este, de asemenea, un pas important pentru o inimă sănătoasă. Pot exista situații în care o afecțiune se instalează fără să provoace semne și nu poate fi depistată decât cu ajutorul unor controale de specialitate.
Sursă text: stirileprotv.ro
Sursă foto: doc.ro