URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

BOBOTEAZA 2023. CE BENEFICII ARE AGHEASMA MARE

Credincioşii prăznuiesc, în data de 6 ianuarie a.c., Botezul Domnului sau Boboteaza, moment în care se primeşte Agheasma Mare.

Potrivit dexologia.ro, vom gusta de opt ori din această apă sfințită. Cifra opt ne amintește de veșnicie, de viața de veci, căci în Cartea Apocalipsei se vorbește despre ziua a opta, ce va urma după Judecata universală. Agheasma Mare se ia pe nemâncate timp de opt zile, pentru că ea ne cheamă să căutăm viaţa şi bucuria veşnică în iubirea Preasfintei Treimi. Nu mâncăm nimic înainte de împărtășirea cu Agheasma Mare, pentru a arăta că nimic din cele lumești, trecătoare nu este mai important decât hrana cea spirituală. După Sfânta Liturghie, întâi gustăm din Agheasma Mare, apoi luăm sfânta anaforă. Chiar atunci când ne împărtășim putem gusta din ea, după ce am primit dumnezeiasca Euharistie.

Tot dexologia.ro scrie că Agheasma Mare ne sfinţeşte sufletele şi trupurile, casele, gospodăriile, pământurile, întreg spațiul în care ne desfășurăm activitatea, munca, învățătura. Prin această sfințire a naturii, a tot ce-l înconjoară pe om, Sfânta noastră Biserică ne arată că Dumnezeu trebuie mărturisit şi lăudat nu numai în biserică, ci și în afara ei. De aceea, prevederile tipiconale îndeamnă preotul să săvârșească slujba în exteriorul bisericii, lângă un râu, fântână, izvor sau într-un loc frumos amenajat, uneori împodobit cu cruci de gheață, unde se pregătesc şi se împodobesc numeroase vase cu apă.

Foto: www.crestinortodox.ro

 

Continue Reading
La Top