URMĂREȘTE-NE

ECONOMIE

BNR A LANSAT O MONEDĂ DE ARGINT ÎN ONOAREA LUI CONSTANTIN BRÂNCUȘI

 

Banca Națională a României (BNR) a lansat o monedă de argint în onoarea sculptorului român Constantin Brâncuși, la încheierea expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, care a avut loc la Muzeul Național de Artă din Timișoara.

Moneda, care are o valoare nominală de 10 lei, este o ediție limitată, cu numai 5.000 de exemplare disponibile. Aceasta prezintă pe față portretul celebrului artist, iar pe revers se află imaginea Muzeului Național de Artă din Timișoara.

Colecționarii și admiratorii artei lui Brâncuși vor putea achiziționa moneda la prețul de 547,40 lei începând cu data de 30 ianuarie. Aceasta va fi disponibilă în sucursalele BNR din orașele București, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Craiova și Constanța.

Lansarea acestei monede reprezintă un omagiu adus moștenirii culturale și artistice a lui Constantin Brâncuși, unul dintre cei mai influenți sculptori ai secolului al XX-lea, marcând totodată importanța artei și a patrimoniului cultural românesc.

În cadrul ceremoniei de închidere a expoziției, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a subliniat semnificația culturală profundă a acesteia, evidențiind că aceasta va rămâne în conștiința culturală a României pentru mult timp. El a menționat și legătura personală pe care o simte cu Brâncuși, având rădăcini în aceeași zonă a țării cu sculptorul.

„Mă aflu astăzi aici, la închiderea expoziţiei care va rămâne în conştiinţa culturală a ţării României pentru multă vreme de acum încolo. Expoziţia este o reuşită excepţională şi o spun ca un uşor cunoscător, am rădăcinile în zona în care s-a născut şi Brâncuşi.

Persoanele şi instituţiile implicate în organizare merită felicitările şi recunoştinţa noastră, a celor care am putut să ne bucurăm de această frumoasă realizare culturală”, a declarat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a subliniat faptul că, sculptorul Constantin Brâncuși, prin puterea artei și personalității sale, reprezintă o sursă extraordinară de inspirație, chiar și pentru lumea financiară.

„Brâncuşi, prin puterea artei şi personalităţii sale, este o extraordinară sursă de inspiraţie, inclusiv pentru noi, chiar dacă suntem bancheri”, a mai spus Isărescu.

 

Continue Reading
La Top