URMĂREȘTE-NE

ADMINISTRAȚIE

BAZARUL BIG ȘI PIAȚA CENTRALĂ, DOUĂ INVESTIȚII CARE SE LASĂ AȘTEPTATE. CU CE PROBLEME SE CONFRUNTĂ PRIMĂRIA CĂLĂRAȘI

Consiliera locală a PNL Călărași, Mariana Luca, a solicitat informații despre stadiul lucrărilor Pieței Centrale și Bazarului Big, în ședința de Consiliu Local, derulată la data de 26 ianuarie 2023. Primarul municipiului, Marius Dulce, a precizat, cu privire la cele două proiecte, că au fost întâmpinate anumite dificultăți în derularea acestora și că de aceea tot întârzie finalizarea obiectivelor de investiții.

Lucrările la Bazarul Big au fost afectate din cauza creșterii prețurilor materialelor de construcții, dar și din cauza faptului că centrala ofertată, care ar fi trebuit să asigure încălzirea clădirii, nu se mai fabrică. Referitor la această investiție, edilul a estimat că la sfârșitul lunii februarie a.c., lucrările s-ar putea finaliza.

“Centrala care era ofertată nu se mai fabrică. Am găsit soluțiile tehnice și financiare și vom păstra aceeași linie de finanțare. Am găsit alte module de centrală, iar acum așteptăm aceste module. Noi am estimat că vom termina lucrarea undeva la 15 februarie. La cel târziu 28 februarie, eu spun că o să încheiem acest proiect”, a subliniat Marius Dulce.

Bazarul Big ar fi trebuit să fie finalizat până la începutul lunii octombrie a anului 2021, însă din cauza prețurilor foarte mari la materialele de construcții, Primăria Călărași a renegociat termenii contractului, rezultând astfel o întârziere în ceea ce privește încheierea proiectului. Investiția era estimată la peste 53 de miliarde de lei vechi. Anul trecut, în luna februarie, primarul municipiului Călărași estima că bazarul se va finaliza în martie 2022, apoi în cadrul unei conferințe de presă, derulată în luna mai a aceluiași an, edilul afirma că lucrările pentru modernizarea Bazarului Big s-ar putea termina în luna iunie a anului trecut. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, din cauza dificultăților întâmpinate, dificultăți menționate în rândurile de mai sus.

Obiectivul va cuprinde 87 de spații comerciale, desfășurate pe o suprafață de 1.550 de metri pătrați. În prezent, comercianții își desfășoară activitatea în bazarul temporar, amplasat pe strada Trandafirilor, în imediata vecinătate a vechiului bazar.

Piața Centrală, o investiție blestemată

Cât despre Piața Centrală, am putea spune că s-au abătut blestemele asupra ei. Ba s-a lucrat la aceasta, ba s-au stopat lucrările. Reconstrucția Pieței Unirii a început în data de 16 iunie 2020, pe vremea când edil al Călărașiului era Daniel Ștefan Drăgulin. La acel moment, primăria anunța că, în aproximativ un an de zile, adică 2021, aceasta se va prezenta în fața călărășenilor cu o nouă identitate. Doar că, ghinion, acest lucru nu s-a mai întâmplat, astfel că lucrările au fost stopate o perioadă îndelungată. În luna mai a anului 2022, primarul Marius Dulce anunța deblocarea lucrărilor la Piața Mare. A urmat apoi ca în luna septembrie a anului trecut să fie semnat contractul privind Actualizarea PT “Lucrări de amenajare Piața Unirii (Piața Centrală), etapă necesară în cadrul procesului de finalizare a lucrărilor de execuţie a acestui obiectiv. Termenul de predare a proiectului tehnic era de 40 de zile din momentul semnării contractului. Odată elaborat acest document, urma să fie inițiată procedura de achiziție a constructorului pentru realizarea restului de executat.

Amintim că, în cursul lunii februarie 2022, proiectantul a sesizat Primăria în legătură cu unele neconformităţi legate de execuţie, solicitând efectuarea unei expertize. În consecinţă, primăria a procedat la rezilierea contractului încheiat cu executantul, SC Antrepriza Șantiere Construcţii Montaj Eurobild SRL. Expertiza tehnică a lucrărilor executate a fost predată în luna iunie. În data de 28 iulie 2022, s-a efectuat procedura de achiziţie privind actualizarea restului de executat şi a lucrărilor recomandate în urma efectuării expertizei, dar nu s-a depus vreo ofertă. Astfel, s-a reluat procedura de achiziţie.

Marius Dulce: “A murit expertul structurist”

Piața Centrală se realizează cu fonduri din bugetul Primăriei Călărași. Până acum, pe lucrări, UAT Călărași a cheltuit în jur de 2,5 milioane de lei. Deoarece au crescut prețurile materialelor de construcții, pentru restul de executat primăria ar putea fi nevoită să plătească peste 4 milioane de lei. La acest moment, lucrarea este stopată. În ședința de Consiliu Local din data de 26 ianuarie, Marius Dulce a precizat că, din păcate, a murit expertul structurist care trebuia să se ocupe de acest proiect: A murit expertul structurist. Și atunci, a trebuit să înceapă, din nou, o altă discuție cu firma care a câștigat acest proiect. Problema nu este când începem și cum o terminăm (n.r. Piața Mare), important este să găsim sursa de finanțare și să o ducem mai departe. Din primele date tehnice, avem cheltuiți, până acum, cred că 2,5 milioane de lei și, după noile aproximări, cred că restul de executat ajunge undeva la peste 4 milioane de lei, din cauza creșterilor de prețuri și așa mai departe. Și atunci, o să facem o Piață a Unirii în jurul a vreo 7 milioane de lei. (…) Nu pot să vă dau termene așa. De exemplu, avem o creșă unde proiectantul a cerut ca termenul de execuție să se mute încă două luni, pentru că nimeni nu știa că sunt o grămadă de canivouri sub centrală și acum trebuie să spargă toată pardoseala, să găsească soluția tehnică.”

 

 

 

 

 

Continue Reading
La Top