ADMINISTRAȚIE
BANI EUROPENI PENTRU DEZVOLTAREA JUDEŢULUI CĂLĂRAŞI
Consiliul Judeţean (CJ) Călăraşi are ca scop accesarea a cât mai multe proiecte cu fonduri europene, prin care să modernizeze judeţul nostru, după cum susţine, de fiecare dată, preşedintele acestei instituţii, Vasile Iliuţă. Spre exemplu, în această săptămână, a fost semnat contractul de finanţare aferent proiectului privind reabilitarea clădirii fostei Şcoli Nr. 4 “Ţopescu” (Gimnaziul Carol I). Această investiţie va fi finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
“Consiliul Judeţean a semnat, la Bucureşti, pentru Şcoala Nr. 4 ‘Ţopescu’, un proiect de 400.000 de euro, prin PNRR, privind modernizarea, eficientizarea tehnică şi modernizarea acestei instituţii de învăţământ. Ea este în patrimoniul Consiliului Judeţean şi noi suntem cei care o vom reabilita, iar după aceea o să o introducem în circuitul şcolar”, a explicat preşedintele CJ Călăraşi, Vasile Iliuţă, în cadrul conferinţei de presă a PSD, care s-a desfăşurat în data de 9 februarie 2023.
Sursa citată a reiterat faptul că vor fi create piste de biciclete, prin intermediul unui traseu de cicloturism. Proiectul urmează să fie semnat.
“Continuăm cu cicloturismul. Urmează să fim chemaţi, să semnăm cel mai mare proiect prin care sunt asociate 4 judeţe: Ilfov, Giurgiu, Călăraşi şi Constanţa. Suntem câştigătorii unui proiect de 56 de milioane de euro, care înseamnă o lungime de 360 de km de piste de biciclete, plecând prin Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, ajungând în Constanţa până la Năvodari”, a mai adăugat Iliuţă.
CJ Călăraşi vrea să depună, pe PNRR, proiecte educaţionale, prin care să doteze şcolile din mai multe localităţi ale judeţului cu laboratoare şi mobilier.
“Avem deja pe componenta Educaţie-PNRR, solicitări preluate de la 20 de UAT-uri din judeţul Călăraşi, şi anume Belciugatele, Borcea, Căscioarele, Chirnogi, Ciocăneşti, Crivăţ, Dragoş Vodă, Gălbinaşi, Independenţa, Fundulea, Lupşanu, Mânăstirea, Roseţi, Săruleşti, Sohatu, Vîlcelele, Valea Argovei, Vasilaţi şi Şcoala Gimnazială Specială Nr. 1, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi Palatul Copiilor, cele care sunt partenere ale Consiliului Judeţean, ca noi să fim lideri şi să depunem, pe componenta ‘Educaţie’, dotarea şcolilor cu laboratoare şi mobilier”, a mai punctat interlocutorul.
După ce în data de 13 ianuarie a.c., Ministerul Sănătăţii a aprobat proiectul de extindere a Ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, care va fi finanţat tot prin PNRR (valoarea sa este de 38 de milioane de lei), acum urmează semnarea contractului de finanţare. Tot pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, va fi semnat un proiect privind reducerea riscului de infecţii nosocomiale din cadrul unităţii sanitare.
“Urmează să fim chemaţi pentru a semna contractul pentru Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, în valoare de 2 milioane de euro, care va fi unde se află acum parcarea spitalului din Călăraşi. Avem şi o componentă neeligibilă de 3 milioane de euro. Este vorba de parcarea Spitalului Judeţean Călăraşi. Ne-am gândit ca acolo, cu o cheltuială neeligibilă, să realizăm o parcare (n.r. o parcare suspendată) pentru a prelua toate maşinile care astăzi cam incomodează funcţionarea chiar şi a Ambulatoriului. Aşteptăm să semnăm, pe componenta PNRR, reducerea riscului de infecţii nosocomiale pentru Spitalul de Urgenţă ‘Dr. Pompei Samarian;. Acesta este un proiect de 28 de milioane de lei”, a mai spus Vasile Iliuţă.
Totodată, sursa citată a anunţat că a fost aprobat, de către membrii consiliului de administraţie al CNAIR, proiectul privind construirea unui pasaj peste calea ferată la Lehliu-Gară. Şi această investiţie va fi finanţată prin PNRR, iar Consiliul Judeţean este lider al proiectului.
“A fost aprobat, în Comitetul Tehnic al CNAIR, pasajul de la Lehliu-Gară, acolo unde Consiliul Judeţean este partener. Am făcut demersurile, printr-un consultant, pentru a face SF-ul şi pentru a putea semna parteneriatul între CNAIR, Consiliul Judeţean, care este lider şi administraţia locală Lehliu-Gară, astfel încât să putem implementa pasajul peste calea ferată de la Lehliu-Gară. Toate investiţiile le facem acolo unde cetăţenii ne spun ce nevoi au, prin adrese către CJ, iar noi devenim parteneri ca să putem dezvolta, în continuare, judeţul Călăraşi. Aşa cum aţi văzut, şi în luna ianuarie, ne-am întâlnit cu primarii judeţului, am identificat priorităţile, am reuşit repartizarea bugetului. Lucrurile sunt, astăzi, într-o direcţie bună şi consider că ceea ce se întâmplă şi în anul 2023, unde sunt foarte multe proiecte de implementat, nu numai la nivelul CJ, ci şi la nivelul administraţiilor locale, vom găsi formule şi soluţii pentru a le oferi asistenţă tehnică, iar împreună vom dezvolta judeţul Călăraşi”, a conchis preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă.