URMĂREȘTE-NE

ECONOMIE

BANI DE LA STAT PENTRU PRODUCĂTORII ROMÂNI DE ALIMENTE

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a spus în cursul acestei săptămânii că un nou program de susținere financiară ar urma să demareze în următoarea perioadă, cu scopul de a ajuta producătorii și procesatorii de hrană din România. Este vorba de un total de peste un miliard de euro ce ar urma să fie distribuit în principal în direcția producătorilor locali.

„În prezent, lucrăm la un program de finanțare de peste un miliard euro vizând susținerea producătorilor români, în special partea de procesare hrană – de la procesarea cărnii de porc, la cea de pui, dar și lactate, astfel încât producătorii români să poată beneficia de costuri de producție cât mai reduse”, a spus Adrian Câciu. Afirmațiile au fost făcut în contextul conferinței ”Context economic și legislativ pentru dezvoltarea sectorului suinelor în România”, organizată de Carmistin și Asociația Fermierilor din România.

Cu această ocazie, ministrul a insistat pe faptul că statul român continuă să facă eforturi nu doar pentru finanțarea sectorului suinelor, prin programe consolidate, suplimentare celor din fonduri europene. În schimb, în 2023, măsurile actuale vor fi completate de noi inițiative de finanțare. Acestea din urmă vor încerca să facă o treabă mai bună în a se adapta la nevoile pieței interne. Conform Adevărul, Adrian Câciu a transmis participanților la conferință să-și facă o prioritate din a obține finanțări în această perioadă, pentru că există fonduri în piață.

Pentru context, conform INS, România a exportat în primele zece luni ale anului trecut nu mai puțin de 457,8 milioane de euro în carne și preparate din carne, o valoarea în creștere cu 35,4%. Cele mai mari exporturi au fost în luna aprilie, când s-a ajuns la 50,9 milioane de euro, în timp ce cele mai mici au fost în ianuarie, 34,5 miliarde. Pe de altă parte, importurile au explodat, cu o creștere de 31,9% până la 1,228 miliarde euro, cele mai mari fiind în septembrie – 154 milioane de euro.

Sursă: ziarulunirea.ro

Continue Reading
La Top