Elevii de clasele a XII-a și a XIII-a vor susține probele de competențe lingvistice în perioada 6-8 iunie, potrivit calendarului oficial.
Nivelurile de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/limba maternă, sunt, în ordine: utilizator mediu, utilizator avansat și utilizator experimentat
“Imediat după susținerea probei de către un candidat, cei doi profesori examinatori stabilesc nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română / limba maternă al candidatului, pe baza nivelului înscris în borderourile individuale”.
Amintim că “nu se admite schimbarea biletului de examen”. În cazul în care candidații refuză să răspundă întrebărilor formulate, se consideră că nu au susținut proba A, respectiv proba B de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română / limba maternă.
Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională se face prin trei tipuri de probe:
– proba de înțelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind receptarea textului audiat;
-proba scrisă, cu durată de 120 de minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind receptarea textului citit și producerea de mesaje scrise;
-proba orală, cu durata de 10-15 minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind producerea de mesaje orale și interacțiunea orală.
Procedura pentru desfășurarea probei de evaluare a competențelor digitale
În privința evaluării competențelor digitale, “fiecare examinator acordă un punctaj exprimat printr-un număr întreg cuprins între 0 și 100. Punctajul final al fiecărui candidat se calculează ca media aritmetică a punctajelor celor doi examinatori, rotunjită la cel mai apropiat întreg. În cazul unei fracțiuni de 0,50 puncte, rotunjirea se face în favoarea candidatului, la numărul întreg imediat superior”.
În funcție de punctajul final obținut, se stabilește nivelul de competență digitală a candidatului, după cum urmează:
– 20-30 de puncte – utilizator începător;
– 31-55 de puncte – utilizator de nivel mediu;
– 56-74 de puncte – utilizator avansat;
– 75-100 de puncte – utilizator experimentat.
Reamintim că elevii care au obținut o certificare cu recunoaștere internațională a competențelor lingvistice și/sau o certificare cu recunoaștere europeană a competențelor digitale au putut solicita echivalarea acestora cu proba C și/sau D.
Calendarul oficial al examenului național de Bacalaureat 2022, Sesiunea iunie – iulie 2022
6 – 8 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
8 – 9 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
9 – 10 iunie 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
13 – 15 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale