URMĂREȘTE-NE

EVENIMENTE

AVIOANELE SUPER-JUMBO, SCOASE DIN HANGARE DE COMPANIILE AERIENE

Avioanele de tip super-jumbo sunt scoase rapid din hangare pe fondul reanimării bruşte a industriei aeronautice mondiale, arată Bloomberg.

Totul după ce, la începutul lui 2020, când pandemia de COVID-19 a paralizat zborurile cu avionul, multe companii aeriene se străduiau să vadă un viitor pentru enormele aparate Airbus A380. De exemplu, compania australiană Qantas Airways a decis să îşi parcheze toate cele 12 aparate Airbus A380 pe un aeroport din deşertul California, estimând că nu va avea nevoie de ele pentru cel puţin trei ani, în timp ce Etihad Airways aprecia că cele 10 aparate de tip super-jumbo din flota sa nu vor mai zbura vreodată.

Însă relansarea bruscă a călătoriilor din acest an a dat acestor giganţi ai aerului, capabili să transporte peste 500 de pasageri, o nouă viaţă. Aceste avioane au devenit soluţia favorită a companiilor aeriene din Marea Britanie, Golful Persic şi Australia, în condiţiile în care creşterea explozivă a volumului de pasageri a dus la limită forţa de muncă din sectorul aerian, care a fost redusă în perioada crizei.

Potrivit firmei de consultanţă Cirium, la finele lui 2022 numărul de zboruri efectuate într-o lună de avioanele A380 se vor apropia la 60% din nivelul pre-COVID. De asemenea, compania aeriană British Airways va opera mai multe zboruri cu avioane A380 la finele acestui an, comparativ cu situaţia de dinaintea COVID-19.

Avioanele de tip super-jumbo erau în pierdere de popularitate încă înainte de pandemie, pe măsură ce companiile aeriene se îndreaptă spre avioanele cu două motoare şi un consum mai mic de combustibil, precum Boeing 787 sau Airbus A350. În aceste condiţii, producătorul european Airbus a livrat în 2021 ultimul exemplar din avionul super-jumbo A380, punând capăt unui program care a durat 14 ani. De asemenea, o serie de companii aeriene precum Malaysia Airlines, Deutsche Lufthansa şi Air France-KLM au decis să îşi vândă sau să retragă treptat aparatele A380 din flotele lor.

În luna iunie 2020, când pandemia de COVID-19 făcea ravagii la nivel mondial, companiile aeriene au operat doar 43 de zboruri utilizând avioane A380.   Cererea continuă să crească  Luna aceasta, sunt programate aproape 4.000 de zboruri utilizând avioane A380 şi aproximativ 6.000 de zboruri programate pentru luna ianuarie 2023, potrivit analiştilor Cirum, citaţi de agerpres.ro. Compania aeriană Singapore Airlines Ltd., care în timpul pandemiei a transformat un avion A380 într-un restaurant, a decis că zborurile cu astfel de avioane vor reveni la nivel normal până la finele acestui an.   John Grant, analist-şef la firma de analiză a datelor OAG, este de părere că valoarea oferită companiilor aeriene de aparatele A380 ar putea să se prelungească şi dincolo de creşterea actuală. Unul dintre motive este şi acela că există un număr redus de operatori care utilizează acest avion sau nu au o alternativă imediată. „Cred că are un viitor pentru anumiţi transportatori. Companiile aeriene pot să spere că peste 18 luni preţul petrolului va fi mai mic, iar A380 va fi un avion ideal”, a spus Grant.

Producţia de avioane A380 s-a încheiat după ce au fost construite 272 de aparate, comparativ cu peste 1.000 de exemplare cum se prognoza la un anumit moment. Din toate acest aparate, ieri la amiază, puţin după ora 14.00, în toată lumea erau în aer peste 47 de avioane, dintre care trei numai deasupra României, potrivit site-ului adevarul.ro.

Continue Reading
La Top