ADMINISTRAȚIE
AUTOBUZE ECOLOGICE, ACHIZIȚIONATE PRIN FONDURI EUROPENE, LA CĂLĂRAȘI
Municipiul Călărași va avea, din toamna acestui an, patru autobuze cu sistem de propulsie ecologică și echipamente de ticketing on-board. În acest sens, astăzi, 28 martie a.c., la sediul Primăriei Călărași, a avut loc o conferință de presă, prilejuită de semnarea contractului cu Mercedez – Benz Trucks & Buses Romania. Achiziția are loc în cadrul proiectului cu fonduri europene “Creșterea atractivității, siguranței și eficienței transportului public în municipiul Călărași prin modernizarea acestui mod de transport”.
Aceste vehicule de transport public hibrid, de tip Mercedez-Benz CITARO, în valoare de 8.646.547, 14 lei (TVA inclus) sunt dotate cu: computer de board, sistem de poziționare și comunicații radio cu dispeceratul, validator dual, sistem de informare a călătorilor din vehicule, cameră de supraveghere video în vehicule, DVR, switch, dispozitiv AVL mobil și sistem de comunicații radio cu automatele de trafic. De asemenea, sistemul de transport, în valoare de 1.030.004,50 lei (TVA inclus), va avea următoarele componente: dispecerat, autobază, centru controlori, centru formatare cartele, casierie, centru vânzare/personalizare cartele, aplicații.
“După mai bine de doi ani, am reușit finalizarea contractării autobuzelor hibride. Proiectul este de peste 9 milioane de lei. Vrem să dezvoltăm acest concept și, pe programe viitoare, vrem să mai achiziționăm autobuze și microbuze ecologice. Avem nevoie, în Calarași, de aceste autobuze. Vrem să îmbunătățim această flotă. Ne dorim încă 12 autobuze pe care le putem lua pe PNRR, dar vom vedea ce se va întâmpla mai târziu. Mai avem mici detalii de pus la punct, în ceea ce privește culoarea. La începutul toamnei, le vom avea (n.r. autobuzele) la Călărași“, a declarat primarul nunicipiului Călărași, în cadrul conferinței de presă.
“Ne bucurăm să fim parte a proiectului pe care Călărașiul îl deschide astăzi. Aceste autobuze vor contribui la reducerea emisiilor dioxidului de carbon si la îmbunătățirea aerului pe care călărașenii îl respiră. Autobuzele sunt concept hibrid, care asigură pornirea mai ușoară a vehiculelor și care face ca emisiile cele mai mari să fie foarte mult diminuate, urmând ca apoi, pe parcursul rulării între stații, motorul hibrid să iasă din funcțiune”, a precizat Valeriu Zaharia, CEO al Mercedez-Benz Trucks and Buses Romania.
“Autobuzele noastre nu fac rabat de la celelalte condiții tehnice. Și aici mă refer, în primul rând, la faptul că un autobuz e gândit să transporte pasageri. Autobuzele au o capacitate maximă de transport, o capacitate superioară. Practic, sistemul acesta hibrid nu impune anumite restricții de transport. Vehiculele sunt disponibile cu un număr mare de locuri, mai exact 107 locuri, luând în calcul și capacitatea de transport în picioare și în afară de această capacitate mare de transport, confortul pasagerilor este un element important pe care îl oferă. Vehiculul este disponibil cu un sistem modern de climatizare, un sistem automat, care asigură un microclimat interior, indiferent de faptul că mașina oprește foarte des între stații, pasagerii au o temperatură foarte optimă și constantă în toată suprafața mașinii. În afară de acest element, siguranța pasagerilor este un alt element important. Mașina dispune de tot felul de sisteme automate de frânare, de avertizare, astfel încât șoferul să conducă foarte ușor acest vehicul și să avertizeze de câte ori poate apărea o situație critică”, a menționat directorul de vânzări al Mercedez-Benz Trucks and Buses România, Bogdan Aldea.
Principalul obiectiv al acestui proiect, unul complementar celui ce vizează reabilitarea întregii căi de rulare a transportului public local de pe străzile București și Prelungirea București, îl constituie creșterea atractivității, siguranței și eficienței. Tot prin acest proiect, se vor moderniza stațiile de autobuz de pe traseele 2 și 3 ale transportului de călători.
Pe lângă achiziționarea celor patru autobuze cu sistem de propulsie ecologică și echipamente de ticketing on-board, se vor moderniza stațiile de autobuz de pe traseele 2 și 3 ale transportului public de călători. Stațiile de pe traseul 1 vor fi modernizate prin proiectul ce vizează străzile București și Prelungirea București.
Prin acest proiect se va mai crea o aplicație software destinată informării pasagerilor asupra programului mijloacelor de transport, în stațiile de călători și autobuze urmând a fi amenajate panouri cu aceste informații.
Contractul de finanțare pentru proiectul “Creșterea atractivității, siguranței și eficienței transportului public în municipiul Călărași prin modernizarea acestui mod de transport” a fost semnat pe 24 februarie 2020.
Proiectul anterior menționat este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4, Prioritatea de investiții 4e, Obiectivul Specific 4.1 “Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.