Ziua Muncii sărbătorită la iarbă verde este o obișnuință pentru români. Fie că fac grătar sau vin cu mâncare gătită de acasă, petrecerea se poate încheia cu amenzi dacă nu sunt respectate reglementările din așa-numita „lege a picnicului”. Merg pe teren să facă verificări polițiștii, jandarmii sau inspectorii Gărzii Naționale de Mediu.
Prima regulă este că picnicul și grătarele se pot face doar în zonele special amenajate de către autoritățile locale.
Chiar dacă lasă spațiile în care au mâncat curate la plecare, dacă acestea nu sunt dedicate special picnicului, amenzile sunt până la 3.000 de lei.
Există și alte reguli ce trebuie respectate când ieșim la iarbă verde:
- deșeurile trebuie aruncate selectiv și numai în locurile special amenajate, altfel amenzile sunt de la 100 la 3.000 de lei;
- focul se aprinde doar în locurile amenajate și trebuie supravegheat în permanență. În caz contrar, asta îi poate costa pe români între 2.000 și 5.000 de lei;
- cei care nu își lasă mașina în parcările locului de picnic sunt pasibili de amenzi între 100 și 200 de lei;
- este interzisă spălarea tacâmurilor și paharelor în apele din apropiere. Și asta „costă” 100 sau 200 de lei;
- animalele sălbatice nu trebuie hrănite. Cei care sunt prinși primesc o amendă între 200 și 400 de lei;
- pentru o țigară aprinsă aruncată amenzile sunt între 300 și 3.000 de lei.
Autoritățile pot primi și ele amenzi
Petrecăreții trebuie să respecte programul zonei de picnic, liniștea și ordinea publică, mai spun legile. Și autoritățile locale au obligații. Cea mai importantă este să amenajeze spații de picnic care să fie clar delimitate, cu parcări și containere pentru depunerea selectivă a deșeurilor. La fel, trebuie făcute locuri speciale unde este permisă aprinderea focului. Cei care nu respectă aceste reguli sunt pasibili de amendă între 10 și 50 de mii de lei.
Sursă text: www.libertatea.ro
Sursa foto: www.digi24.ro