Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, organizează în perioada 3-7 aprilie 2023, Atelierul demonstrativ de încondeiat ouă.
Încondeierea ouălor de Paște, este o tradiție străveche, de origine precreștină, practicată cu precădere în zona Bucovinei, în Banat și în Oltenia. Acest meșteșug a fost transmis de la o generație la alta, de la mamă la fiică și reprezintă o mărturie vie că datinile, credințele și obiceiurile pascale, definesc, alături de alte valori ale culturii spirituale una din particularitățile poporului român.
Întâlnirea la muzeu, va fi un prilej de relaxare, de realizare a unor creații originale și totodată de aflarea unor povești legate de acest obicei. De asemenea, participanții, pot achiziționa ouă încondeiate, de la standul cu vânzare, lucrate de însăși doamnele bucovinence din Paltinu, acolo unde se încondeiază ouă tradiționale şi ouă cu ceară în relief, cunoscute şi sub denumirea de ouă comerciale sau ouă cu bobițe. Fiecare ou achiziționat aduce bucurie pentru sufletul celui ce l-a ales, dar și pentru cei ce-l vor primi în dar, în zi de sfântă sărbătoare.
Locul de desfășurare al atelierului de lucru este Secția de Etnografie și Artă populară, situată la parterul blocului Arcadia, din strada 1 Decembrie 1918. Persoanele interesate să participe la atelier, sunt așteptate să se înscrie, de luni până vineri, la numărul de telefon 0746051267, persoana de contact Virginia Oană.
Taxa de participare: 2 lei/persoană.
În perioada prepascală, în semn de prețuire a jertfei Mântuitorului Iisus Hristos, femeile, din aceste locuri brăzdate de istorie, tradiție și sărbătoare, trudesc ore întregi pentru realizarea unui ou încondeiat în care se regăsesc, pe lângă simbolurile religioase, și acelea care desemnează trăinicia neamului, pe baza poveștilor și a povestirilor.
Tinerele doamne Bosînceanu Vasilica și Aneci Marinela – creatoare populare, din Bucovina, localitățile Paltinu și Vatra Moldoviței, vor poposi la Călărași, în această perioadă, pentru a ne împărtăși din poveștile aflate de la bunicile lor, huțule, dar și pentru a ne demonstra modul de încondeiere a ouălor. Motivele tradiționale pe care, acestea, le redau de obicei, pe coaja oului sunt: spicul grâului, crucea – simbolul creștinătății, frunza de stejar, coarnele berbecului, grebla, steaua, creasta cocoșului și cărarea rătăcită.
Simbolistica ouălor diferă și în funcție de paleta cromatică utilizată la ornamentarea lor. De exemplu, roșul semnifica viața, negrul fertilitatea, galbenul, care reprezintă nuanța aurului aduce bogăția, iar albastrul este simbolul apei. Și elementele grafice prezente pe suprafața ouălor au o însemnătate; astfel, liniile duble reprezintă eternitatea, cele ondulate transmit ideea de puritate, in timp ce liniile drepte verticale reprezintă viața iar cele orizontale – moartea.
Atelierul de încondeiat ouă, organizat la Muzeul Dunării de Jos Călărași, are intenția de a-i determina pe călărășeni, să îndrăznească, să încerce, să vină și să folosească chișița – instrumentul de “scris” ouăle, ceara de albine, să afle lucruri noi privind tehnica de lucru, și să înțeleagă semnificația simbolurilor care apar pe coaja oului. Sunt invitați să ia parte la aceste demonstrații, cu mic cu mare, indiferent de vârstă sau preocupare.