URMĂREȘTE-NE

EVENIMENTE

ATELIERELE LUI MĂRȚIȘOR VOR FI ORGANIZATE LA MUZEUL DUNĂRII DE JOS

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, organizează în perioada 22 – 25 și 28 februarie Atelierele lui Mărțișor.

Cei interesați să participe la atelier sunt așteptați la Secția Arheologie a muzeului, între orele 9-12.

Înscrierile se fac la tel. 0726220908; persoana de contact: Andreea Parnic. Taxa de participare: 2 lei/persoană.

Azi, mărțișorul se poartă toată luna martie, iar apoi, conform tradiției, este prins de ramurile unui pom fructifer, crezându-se că va aduce belșug în casă. În același timp, există obiceiul de a-ți pune o dorință, existând credința că aceasta se va îndeplini în viitorul apropiat.

În Transilvania, mărțișoarele se pun la uși, ferestre sau la coarnele animalelor domestice, considerându-se că pot ”speria” duhurile rele.

În Banat, Moldova și Bucovina, fetele oferă mărțișoare băieților, pe care le confecționează personal.

În Dobrogea mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată.

Datorită contextului epidemiologic actual, activitățile se vor derula respectând condițiile impuse de pandemia de Covid-19.

Participanții vor păstra o distanță de cel puțin 1 m față de celelalte persoane și vor purta mască de protecție. Muzeul va pune la dispoziția participanților doar materiale dezinfectante. În același timp, nu vor putea participa la activități persoanele care prezintă febră, tuse sau rinoree.

Continue Reading
La Top