URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

ATELIER DEMONSTRATIV DE ÎNCONDEIAT OUĂ, LA MUZEUL DUNĂRII DE JOS DIN CĂLĂRAȘI

Muzeul Dunării de Jos din Călărași, instituție de cultură aflată sub egida Consiliului Județean Călărași, invită publicul să participe la un eveniment special organizat în perioada 7-11 aprilie 2025, în cadrul proiectului „Atelierele muzeului”. Este vorba despre un atelier demonstrativ de încondeiat ouă, găzduit de Secția de Etnografie și Artă Populară a muzeului (Bloc Arcadia).

Evenimentul se va desfășura în prezența a două creatoare populare din Bucovina, Vasilica Bosînceanu (Paltinu) și Marinela Aneci (Vatra Moldoviței), care vor împărtăși participanților tainele acestui meșteșug tradițional. Cei interesați se pot înscrie la numărul de telefon 0242 311 690, iar taxa de participare este de doar 4 lei/persoană.

Încondeierea ouălor este una dintre cele mai vechi și mai frumoase tradiții românești, având rădăcini adânci în cultura și spiritualitatea poporului nostru. Oul simbolizează viața, renașterea și Învierea lui Iisus Hristos, fiind un element central al sărbătorilor pascale. Culoarea roșie, cea mai des folosită, reprezintă sângele lui Hristos, dar există și alte culori și modele specifice fiecărei zone etnografice.

Modelele folosite în decorarea ouălor variază de la cruci, flori, spirale, coarde împletite până la simboluri mitologice și geometrice, fiecare având o semnificație aparte. În tradiția populară, ouăle încondeiate nu sunt doar obiecte decorative, ci și simboluri de protecție împotriva răului.

Procesul de încondeiere se realizează cu ajutorul unui instrument tradițional numit „chișiță”, utilizat pentru aplicarea cerii topite pe coaja oului, înainte ca acesta să fie scufundat în vopsea. Tehnica necesită măiestrie, răbdare și precizie, iar participanții la atelier vor avea ocazia să învețe direct de la specialiști.

Pe lângă demonstrațiile practice, vizitatorii vor putea achiziționa ouă încondeiate manual chiar de către meșterii populari invitați. Aceasta este o ocazie excelentă pentru iubitorii de artă populară să își îmbogățească colecțiile sau să ofere un cadou autentic de Paște.

Acest atelier oferă nu doar o experiență educativă, ci și o călătorie în trecut, spre originile unui meșteșug ce definește identitatea culturală românească. Muzeul Dunării de Jos îi așteaptă cu drag pe toți cei interesați să descopere frumusețea tradițiilor pascale prin această activitate interactivă și captivantă.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

Oops, something went wrong.
La Top