URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

ATACUL RUSIEI ASUPRA UCRAINEI A DETERMINAT ROMÂNII SĂ SCHIMBE EURO LA UN PREȚ MULT MAI MARE

Teama de război determină românii să schimbe euro la preț de speculă, prin oraș euro se dă la un curs de 5,3 lei, deși cursul oficial este 4,949. O mulțime de români au stat la cozi interminabile la pașapoarte, au mers la vânătoare de iodură de potasiu la toate farmaciile din oraș, iar alții și-au făcut planuri de plecare pentru a fugi spre vest sau spre sud.

Războiul nu ar putea fi mai departe de România decât este acum. Într-adevăr, rușii au invadat Ucraina, situația este critică, civilii mor, alții primesc azil politic, dar Ucraina este o țară în care Rusia era deja prezentă în Crimeea și Donbas și, totuși, a durat aproape 8 ani să pregătească terenul pentru acest război. Există șanse extrem de slabe ca România, care este în NATO și UE, sa fie invadată de ruși.

Alianța Nord-Atlantică are obligația de a interveni cu tot ce au în dotare; avioane moderne, piloți antrenați și buni cunoscători ai strategiei militare și tehnicilor de luptă. România nu mai este o țară atât de ușor de invadat ca în perioada celui de-al doilea război mondial. Sancțiunile împotriva Rusiei, dacă atacă o țară din Uniunea europeană și membră NATO, ar fi mult mai dure decât în prezent.

Ce spun băncile despre cererea mărită de valută

De la finalul săptămânii trecute, cererea de euro cash a crescut din cauza atacului militar al Rusiei asupra Ucrainei şi al exodului de ucraineni care fug din calea războiului. În aceste condiţii, cererea de lei şi euro cash a crescut, în special în partea de nord a ţării. Pe fondul acestei crize, populaţia a început să cumpere euro de la casele de schimb valutar, ceea ce a mărit cererea de euro. 

Consilierul BNR, Adrian Vasilescu, a menţionat: Noi suntem obişnuiţi cu astfel de situaţii care apar imediat, în primele zile, din momentul în care apare o criză. Aşa a fost şi în 2008, aşa a fost şi în 2020, când cererea de valută a fost mai mare decât de obicei, relatează Ziarul Financiar. 

Pe piaţa valutară interbancară, acolo unde au loc schimburile valutare electronice, lucrurile se desfăşoară normal, nu există nicio presiune, iar cursul leu/euro este stabil.

Este normal ca oamenii să întrebe în astfel de situaţii ce se întâmplă cu banii lor, dacă sunt în siguranţă. Unii dintre ei îşi schimbă leii în euro, ceea ce nu este o problemă. 

Este adevărat că au intervenit situaţii pe piaţa caselor de schimb valutar, acolo unde cererea de euro a crescut, la fel şi cursul. Aceeaşi situaţie se regăseşte în toate ţările care au graniţă cu Ucraina, în Ungaria, Polonia. 

Casele de schimb valutar, care sunt în afara băncilor, se aprovizionează cu euro de la populaţie, care e principalul cumpărător, dar şi vânzător de valută.

Acum, populaţia a vândut mai puţină valută, mai ales că a intervenit conflictul din Ucraina.

Georgiana Petre

Sursa: alphnews.ro.

Continue Reading
La Top