URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

ASTRONOMII AU OBSERVAT ANOMALII VECHI DE 100 DE ANI PE SATURN

Noile cercetări desfășurate asupra megafurtunilor cunoscute sub numele de “Marele Pete Albe” de pe Saturn au adus la lumină informații șocante. Conform unor studii efectuate de astronomi, aceste furtuni colosale, care înconjoară întreaga planetă și durează luni de zile, au un impact mult mai profund și de durată asupra atmosferei saturniene decât s-a crezut inițial.

Cercetătorii au descoperit că efectele acestor “megasfurtuni” terifiante persistă cu sute de ani mai mult decât se credea anterior, schimbând substanțial compoziția chimică și atmosfera planetei. În timp ce până acum se credea că impactul acestor furtuni este temporar, noile date indică prezența unor anomalii chimice persistente în atmosfera lui Saturn, efecte complexe și neexplicate pe deplin de comunitatea științifică.

“Marele Pete Albe” sunt megafurtuni devastatoare care apar la intervale de 20-30 de ani în emisfera nordică a planetei Saturn. Acestea se manifestă printr-o furie incontrolabilă și se rotesc frenetic vreme de luni de zile, învăluind întreaga planetă într-un spectacol impresionant de putere și distrugere. Astronomii au urmărit de-a lungul timpului șase astfel de megafurtuni, prima dintre ele observată încă din 1876.

Cea mai recentă megafurtună a lovit Saturnul în decembrie 2010, perioadă în care nava spațială Cassini a NASA a orbitat planeta și a înregistrat fenomenul. Cassini a surprins o furtună incredibilă, care a persistat timp de 200 de zile, oferind cercetătorilor o oportunitate unică de a studia această minune naturală.

Studiile efectuate cu ajutorul datelor obținute de Cassini au permis cercetătorilor să ajungă la concluzia că megafurtunile din trecutul îndepărtat al lui Saturn au lăsat urme profunde și pe termen lung asupra planetei. Anomaliile chimice descoperite în atmosfera sa prezintă provocări pentru comunitatea științifică, provocări care vor necesita cercetări suplimentare pentru a dezvălui misterele acestor furtuni titanice și implicațiile lor asupra planetelor gazoase.

Astfel, ceea ce părea a fi fenomene temporare și efemere s-a dovedit a fi o forță puternică și persistentă, cu consecințe mult mai complexe decât se anticipa. Studiul detaliat al megafurtunilor de pe Saturn reprezintă o piatră de temelie în înțelegerea din ce în ce mai profundă a fenomenelor meteorologice extreme din sistemul solar.

Continue Reading
La Top