URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

ASTĂZI, 21 IUNIE, SE CELEBREAZĂ ZIUA MONDIALĂ A HIDROGRAFIEI

Inițializată în 2005 de către Organizația Hidrografică Internațională (IHO), „Ziua Mondială a Hidrografiei” este sărbătorită anual, la data de 21 iunie, pentru a crește gradul de conștientizare a publicului cu privire la hidrografie și la activitatea hidrografilor în jurul globului, dar și de a evidenția importanța și rolul vital pe care îl joacă hidrografia în viața noastră. Tema din acest an propusă de IHO a fost „Batimetria – baza pentru mările, oceanele și căile navigabile durabile”.

Hidrografia sprijină siguranța navigației, protecția mediului marin, dezvoltarea infrastructurii naționale, managementul zonei costiere, cercetarea marină, exploatarea resurselor, delimitarea granițelor maritime, apărarea și securitatea maritimă și managementul hazardelor.

Tratarea în mod necorespunzător a hidrografiei înseamnă un risc ridicat de accidente maritime, poluarea mediului, pierderi de vieți omenești, lipsa de încredere a transportului maritim în porturi și pe rute, comerțul internațional limitat, lipsa oportunităților economice, impact asupra mediului, răspundere potențială și litigii.
Direcția Hidrografică Maritimă „Comandor Alexandru Cătuneanu” cu sediul la Constanţa este autoritatea naţională în domeniul hidrografiei maritime şi reprezentantă a României la Organizaţia Hidrografică Internaţională.

Datele colectate și hărțile realizate de hidrografii români, cu o susținută activitate de cercetare științifică de specialitate, vin în sprijinul siguranței și securității maritime, în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române. Rolul esențial pe care îl au produsele hidrografice pentru mediul naval, necesitatea executării sarcinilor cu acuratețe și aptitudinile specifice pe care această activitate le solicită fac din hidrografia militară un domeniu de elită pentru Armata României și, implicit, pentru Forțele Navale Române.

Direcţia Hidrografică Maritimă, un actor important al hidrografiei în partea de vest a Mării Negre, susţine dezvoltarea activităţilor şi serviciilor conexe din domeniu, reliefând importanţa cercetărilor hidrografice, a îmbunătăţirii a calităţii vieţii pe mare, precum şi a siguranţei navigaţiei.

“La mulți ani, camarazi”, se arată pe pagina de Facebook a Forțelor Navale Române.

Continue Reading
La Top