URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

ARTA CALIGRAFIEI – LA RANG DE MESERIE

În antichitate, grecii au considerat apariția scrisului de rău augur deoarece se temeau că oamenii nu-și vor mai aminti lucrurile cu ajutorul sufletului ci din afara lui în vreme ce vechii călugări budiști au considerat caligrafia ca fiind o practică sacră prin care omul se putea desăvârși total. Sute de ani mai târziu, în epoca medievală, meseria de caligraf era una de rang înalt, extrem de bine remunerată și respectată. Astăzi, caligrafia pare o artă desuetă în care doar prea puțini îi mai înțeleg măiestria și necesitatea. Eliza Bălașa a transformat pasiunea pentru caligrafie în meserie.


Eliza Bălașa este Călărășeancă, a terminat Liceul “Barbu Știrbei” apoi a urmat studiile în domeniul publicității la SNSPA, urmate de un masterat de Social Media și Marketing Online și așa cum fac mulți tineri după terminarea studiilor s-a stabilit în București.

Pentru că ne place să stăm de vorbă cu oameni frumoși am pregătit camerele de filmat și am plecat spre capitală să o cunoaștem personal și să ne spună povestea ei.

Eliza ne-a primit în casa ei unde ne-au întâmpinat două feline adorabile, Sushi și Mochi.


Odată intrați în casă am simțit energia pozitivă și creativitatea deoarece interviul cu Eliza a avut loc în micul ei atelier.

De unde și de ce Caligrafie?

Până acum câțiva ani nici eu nu știam că există acest tip de artă. Undeva prin 2017 încercam să învăț să desenez și având acest istoric de studii în publicitate și faptul că îmi plăcea să scriu, completam desenele pe care le făceam cu mici mesaje, bineînțeles că îmi doream ca aceste mesaje să fie cât mai estetice și am căutat pe internet “- cum să scrii frumos de mână”, iar în acel moment a avut loc o mare descoperire în viața mea și anume că există caligrafia la nivel de artă, că sunt oameni care au făcut o carieră din asta și că se poate trăi din această meserie”.

“Ulterior am devenit din ce în ce mai pasionată de caligrafie decât de desenat așa că am lăsat desenul pe planul doi, dar am urmat foarte mulți pași până să fac asta full-time. A fost o pasiune pe care o exersam foarte mult pe lângă job, până am aflat că există un potențial de business din așa ceva”.

Prima lucrare a fost realizată la rugămintea unei prietene de-a Elizei- un mesaj scris de mână și înrămat. Acela a fost un moment în care Eliza a realizat cât poate fi de prețios scrisul ei pentru alte persoane.

Având specializarea în “Social Media” și fiind foarte ancorată în mediul digital, am început să postez diverse mesaje, diverse lucrări pe care le făceam și acolo s-a întâmplat magia”.

Așa a ajuns Eliza în punctul în care cineva complet necunoscut a abordat-o pentru a-i face o astfel de lucrare.
Apoi a hotărât să demisioneze de la job-ul de birou și a trecut full-time caligrafie.

lucrarea preferată a Elizei- “SUFLET”

Eliza a trecut la alt nivel, a început să împărtășească arta caligrafiei predând cursuri de caligrafie iar cei care vor să își urmeze pasiunea și de ce nu să dezvolte o afacere din asta, pot urma aceste cursuri.

În primăvara anului trecut am început să predau, până acum am ținut ședințe individuale și am lucrat cu câte o persoană, în prezent prima mea elevă este și ea caligraf și lucrează cu copii și le predă copiilor și am avut și un workshop cu un grup mai mare de oameni, dar acolo simt că mai am de lucrat, în ideea în care aș vrea să am un suport de curs bine formulat, ceva asemănător unei cărți sau al unui caiet de exerciții, care este în lucru și sper ca anul viitor să iasă la lumină și atunci să pot să pun accent pe partea aceasta de predare, lucru care îmi place foarte mult”, a mai declarat pentru Canal Sud Eliza Bălașa -Caligraf.

Puteți alege un cadou personalizat pentru cei dragi de pe site-ul: https://caligrafeel.ro/ sau o puteți contacta pe pagina de Instagram: https://www.instagram.com/caligrafeel/ .

Mai multe detalii și informații despre Eliza Bălașa și caligrafie puteți urmări în jurnalul Canal Sud din această seară.

Continue Reading
La Top