URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

APROAPE 100 DE ELEVI PE CLASĂ, ÎNVĂȚARE ÎN 3 SCHIMBURI ȘI COPII DE 10 ANI CARE TERMINĂ CURSURILE LA 8 SEARA

Pentru că numărul de elevi ai Liceului Ioan Petruș din Otopeni, județul Ilfov, este peste capacitatea școlii, conducerea a decis ca elevii să învețe în 3 schimburi, însă părinții sunt nemulțumiți de această situație și au trimis o solicitare Primăriei Otopeni în care cer să găsească spații în care elevii să învețe după un program normal. „Sunt elevi de 10 ani care termină orele și la ora 19:50, fapt inacceptabil din punct de vedere al siguranței fizice și din punct de vedere psihologic”, se arată în sesizarea înaintată primăriei. Inspectoratul și directoarea școlii spun că „doar la clasele primare s-a redus programul cu câte 5 minute pe oră, pentru că altă soluție nu există pentru ca toți elevii să încapă în clase, dar calitatea educației nu este afectată”.

În prezent în 15 săli de clasă din cele 29 elevii învață și în 3 schimburi, iar orele la clasele primare s-au scurtat cu 5 minute, la fel și pauzele, acuză mai mulți părinți care au scris o petiție online și au adresat problema în scris și Consiliului Local Otopeni, cerând soluții. Părinții spun că nu s-a luat în discuție sesizarea lor.

Potrivit Regulamentului de organizare a unităților de învățământ (ROFUIP 2022), articolul 11, Învăţământul primar funcţionează, de regulă, în programul de dimineaţă. Pentru unităţile de învăţământ care funcţionează în cel puţin două schimburi, programul este stabilit de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.

Cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare şi din clasele I şi a II-a nu vor începe înainte de ora 8,00 şi nu se vor termina mai târziu de ora 14,00.

Prin reducerea timpului alocat unei ore de curs va fi îngreunată evaluarea elevilor și a cunoștințelor acumulate. Capacitatea scăzută elevilor de a se concentra și de-aia mai asimila informațiile predate după 18:00. Acest lucru va reduce cunoștințele acumulate în timpul orelor de curs ducând pe termen lung și mediu la rezultate școlare mai slabe la clasă, cât și la eventuale examen.

Părinții sunt nemulțumiți și de faptul că, la 3 săptămâni de la începerea școlii, li se schimbă săptămânal programul elevilor. Directoarea Liceului spune că a fost doar o situație temporară din cauza unui profesor care a plecat din școală. „Din cauză că a plecat un profesor a trebuit să schimbăm orarul după o săptămână. E foarte greu să faci orar pentru atâtea clase. A trebuit să împart orele. În octombrie se va schimba din nou, pentru că pleacă o profesoară în concediu de maternitate. O să vedem dacă vine altcineva în locul ei, nu se va modifica orarul. Dacă nu, iar împărțim orele. O să rămânem și fără resursă umană, pentru că ne pleacă profesori care merg la școli mai liniștite. Mulți fac naveta de la București”, spune directoarea. 

Sursă text: edupedu.ro

Continue Reading
La Top