URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

ANUL 2024 ADUCE SCHIMBĂRI ÎN CODUL RUTIER

În 2024 Codul Rutier va avea schimbări în ceea ce privește examenul pentru permis, sancțiunile pentru șoferi, dar și posibilitatea suspendării permisului pentru cei care încalcă regulile pe drumurile județene.

Anul acesta vine cu modificări semnificative pentru șoferi. În primul rând, punctul de amendă reprezintă acum 5% din salariul minim brut pe țară.

Ordonanța de Urgență 115/2023 care a adus o serie de schimbări fiscale îi privește și pe șoferi în mod direct.

Punctul de amendă a crescut de la 1 ianuarie 2024 la 165 de lei, față de 145 de lei cât era anterior. Totodată, s-a modificat și modul de calcul, astfel încât valoarea punctului de amendă va reprezenta 5% din salariu minim brut pe țară, în scădere față de 10% cât era anterior.

De mai mulți ani se vorbește despre impunerea unei vârste maxime la care o persoană să poată deține permis de conducere, iar până acum nu s-a luat nicio decizie, însă unele situații pot duce la anularea definitivă a permisului de conducere.

Specialiștii sunt de părere că abilitățile de conducere, reflexele și capacitatea de concentrare la volan scad odată cu înaintarea în vârstă. De aceea, s-a propus ca șoferii care au depășit acest prag să fie testați medical mult mai riguros și mai des. Astfel, se propune testarea vederii, a stării psihice pentru a se asigura că vârstnicul este apt fizic și mental să conducă o mașină.

Legislația auto din România nu stabilește o vârstă limită până la care o persoană poate conduce un autovehicul. În ultimii ani s-a încercat introducerea unui prag până la care o persoană să poată conduce un vehicul. Parlamentul României a analizat un proiect de lege care impunea persoanelor trecute de 70 de ani să efectueze anual un control medical. Cei care nu treceau examenul medical, ar fi rămas fără permis. Dar acest proiect de lege nu a fost promulgat.

Și la nivelul Uniunii Europene s-a discutat despre o astfel de măsură. S-a propus ca valabilitatea permiselor de conducere să fie crescută la 15 ani, pentru cei până în 70 de ani. Iar în cazul persoanelor de peste 70 de ani s-a propus ca testarea medicală să fie făcută la 5 ani. Deocamdată nu a fost luată nicio decizie. Ceea ce înseamnă că în continuare nu va exista o vârstă maximă până la care un șofer să poată conduce un autoturism. Ci doar va fi modificată valabilitatea permiselor auto pentru cei trecuți de 70 de ani.

Crește punctul de amendă si se majorează amenzile pentru pietoni

În prezent, permisul de conducere este valabil pe o perioadă de 10 ani de la data eliberării. La expirarea perioadei de valabilitate, permisul este preschimbat de unitățile de poliție, dar doar după obținerea unei adeverințe medicale.

Pentru obținerea unei adeverințe medicale, șoferul trebuie să facă investigații la medicină internă, pneumologie, ortopedie și traumatologie, neurologie, psihiatrie, ORL, oftalmologie.

Dacă la controlul medical, vreunul dintre medic constată că șoferul suferă de o boală care îi poate afecta abilitățile de conducere, acesta poate sesiza Poliția și îi poate fi anulat permisul auto.

De exemplu, românii care au probleme cu aparatul respirator se numără printre cei care nu mai pot șofa. Aceștia pot redobândi permisul auto doar dacă primesc acceptul medicului, iar în fișa medicală este notat faptul că respectivii primesc avizul favorabil din partea unei instituții medicale autorizate.

De asemenea, persoanele care suferă de tulburări psihice, cei care au diabet zaharat, probleme cardiace, leziuni ale auzului, afecțiuni locomotorii sau apnee nu vor mai putea șofa. De asemenea, cei care au probleme cu vederea vor avea permisul auto anulat.

Continue Reading
La Top