TIMP LIBER
ANSAMBLUL FOLCLORIC “SPICUL DOROBANȚU” DUCE TRADIȚIA MAI DEPARTE
Ansamblul Folcloric “Spicul Dorobanțu” duce tradiția mai departe. Înființat în luna martie a anului 2013, la inițiativa primarului comunei, Vasile Stoica, ansamblul a reușit, prin participarea la diverse competiții în țară și străinătate, să facă numele județului Călărași cunoscut. Așadar, acesta este renumit în întreaga Românie, dar și peste hotare, pentru autenticitatea și originalitatea dansurilor și a portului popular. Recent, jocul din zona Munteniei a fost promovat de “Spicul Dorobanțu”, la un festival internațional din Turcia, de unde s-a întors și cu un trofeu, dar și cu diplomă de participare. Din ansamblu fac parte 28 de mici artiști ai Școlii Gimnaziale “Prof. Dr. Adrian V. Rădulescu” Dorobanțu, care reușesc să scoată în evidență universul satului de altădată.
Coordonatorul ansamblului, Ștefan Manolache, spune că membrii se bucură de tot sprijinul financiar din partea edilului localității, Vasile Stoica. Chiar de curând, primarul a achiziționat, pentru cei 28 de copii, ținute noi.
“Ansamblul Spicul Dorobanțu a fost creat la data de 30 martie 2013, la inițiativa domnului primar Vasile Stoica. Acest ansamblu este format din 28 de elevi și promovează cultura tradițională și creația locală populară actuală pentru activitatea artistică riguroasă, realizată prin spectacole și activități în ramura creatoare populară. Printre activitățile culturale la care ansamblul participă, putem enumera: Ziua Comunei Dorobanțu, Hora Mare din Călărași, emisiuni TV, festivaluri internaționale. Acesta a participat la festivaluri în Grecia, Croația, Macedonia, Muntenegru, Cehia, Bulgaria și Turcia, chiar luna aceasta. Am participat la acest festival din Turcia la care au mai luat parte încă nouă țări, printre care se numără Ucraina, Estonia, Turcia, Bulgaria. Acest schimb cultural a fost o experiență foarte plăcută pentru copii, contribuind la îmbunătățirea lor spirituală. Coregraful lor este Mihai Celestin, coordonatorul ansamblului sunt eu. Toată susținerea pentru acest ansamblu vine din partea primarului Vasile Stoica, care acum a cumpărat ținute noi pentru copii, pantofi. Costumele vechi erau de 10 ani. În 2013, când a luat ființă Ansamblul ‘Spicul Dorobanțu’, au fost cumpărate costumele care până în ziua de astăzi au fost folosite de copii, iar acum au altele noi și mulțumim, pe această cale, primarului Vasile Stoica. Avem tot sprijinul și toată susținerea pentru ansamblu. Ne-a sprijinit, de fiecare dată când am avut nevoie”, ne-a declarat Ștefan Manolache.
La cel mai recent festival, care a avut loc în Turcia, ansamblul i-a uimit pe toți cei prezenți cu performanța sa de pe scenă.
“Am primit invitație din Turcia de la organizatorul cu care ținem legătura în permanență. Acesta are festivaluri nu numai în Turcia, ci și în țările europene și ne trimite invitație. În Turcia am obținut o diplomă și un trofeu de participare, la fel ca celelalte țări. La acest festival au participat și alte orașe din România: Sibiu, Cluj și Vâlcea. Am dansat împreună cu celelalte ansambluri din România și din alte țări. Am întins o horă”, a mai spus Ștefan Manolache.
Cei 28 de copii talentați se antrenează săptămânal, în fiecare marți, alături de coregraful lor, Mihai Celestin, în sala de sport a școlii.
“Ne antrenăm săptămânal, în fiecare marți, la ora 17:00. Avem câte două ore, săptămânal. Ansamblul mai are o grupă mai micuță, formată din 24 de elevi cu vârste mai mici. Îi pregătim pentru a fi viitori membri ai Ansamblului Spicul Dorobanțu. Prezentăm dansuri din zona Munteniei: hora, geamparaua, ardeleana. Avem mai multe premii. Am participat, anul trecut, la un festival de la Bran, unde am obținut premiul III. Am fost premiați la multe festivaluri din țară, unde am fost premiați. Rezultatele se datorează coregrafului Mihai Celestin și tuturor celor care susțin acest ansamblu”, a mai subliniat sursa citată.
Am vorbit cu Andrada Mihaela Preda și cu Alina Andreea, două eleve care fac parte din Ansamblul Folcloric “Spicul Dorobanțu”. Acestea sunt încântate de activitatea pe care o desfășoară, deoarece iubesc dansul și tradițiile. Cel două fac parte de cinci ani din ansamblu, iar anul aceasta au participat, pentru prima dată, la un festival internațional, mi exact la cel din Turcia despre care am făcut vorbire în rândurile de mai sus. Experiența a fost una minunată, iar acestea ne-au declarat că abia așteaptă să participe la un alt festival din străinătate. Când sunt aplaudate de către oamenii care le vizionează dansurile, se simt bucuroase că sunt apreciate. Acestea au promis că vor rămâne în ansamblu, chiar dacă vor merge la studii.