Primul proiect din educaţie finanţat prin PNRR este în derulare: şcolile pot obţine granturi de până la 200.000 de euro pentru reducerea abandonului şcolar. Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educaţie are o valoare de 543 de milioane de euro, fonduri nerambursabile.
Şcolile din România se mai pot înscrie până vineri în programul MATE – Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educaţie prin care pot primi granturi de până la 200.000 de euro pentru combaterea abandonului şcolar.
MATE are o valoare de 543 mil. euro, fonduri nerambursabile, şi face parte din Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar, primul proiect din educaţie finanţat din PNRR.
“În urmă cu câteva zile erau peste 3.700 de intenţii de participare în platformă. Probabil, până vineri vom ajunge aproape de 4.000 de solicitări. (…) Vor intra primele pe lista de finanţare şcolile cu grad ridicat de părăsire şi abandon şcolar, urmând să avem minimum 750 de şcoli care vor fi finanţate în anul 2022. Diferenţa până la 2.500, ceea ce noi ne-am asumat faţă de Comisia Europeană, va primi finanţarea în 2023“, a declarat Simona Tănase, director monitorizare şi evaluare în cadrul Direcţiei Generale România Educată, în cadrul unui eveniment organizat de fundaţia World Vision România şi Ministerul Educaţiei.
Autorităţile locale au identificat 2.500 de şcoli cu risc mediu şi crescut de abandon şcolar în România.
În ceea ce priveşte cheltuielile pentru care şcolile pot primi granturile de până la 200.000 de euro, Simona Tănase spune că există o varietate de produse şi servicii care pot fi făcute cu aceşti bani. Printre ele sunt şi angajarea de consilieri şcolari sau logopezi.
Andreea Paul, președinta INACO, a declarat pentru CANAL SUD, că 20% din proiectul MATE înseamnă digitalizare, o componentă importantă a educației zilelor noastre.
Un interviu pe larg despre acest subiect puteți urmări în jurnalul CANAL SUD de astăzi.