ACTUALITATE
ALOCAȚIE DE HRANĂ MAJORATĂ PENTRU BENEFICIARII SISTEMULUI DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ CĂLĂRAȘI
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Călărași se confruntă cu o situație extrem de dificilă, din cauza că alocația de hrană destinată beneficiarilor este foarte mică. Instituția este nevoită să facă reale eforturi pentru a asigura adulților și copiilor cele trei mese principale și gustările necesare, zilnic. Pentru rezolvarea acestei situații, directoarea DGASPC Călărași, Daniela Arbagic, a solicitat Consiliului Județean majorarea normei de hrană pentru persoanele instituționalizate. Astfel, consilierii județeni au aprobat, în ședința derulată la data de 7 decembrie a.c., majorarea cuantumului alocaţiei de hrană pentru copiii și adulții din centrele aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, după cum urmează: valoarea de 12 lei/zi, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani, a crescut la 14,50 lei; valoarea de 16,6 lei/zi, pentru copiii de peste 3 ani până la 18 ani, s-a mărit la 20 de lei; valoarea de 16,6 lei/zi, pentru tinerii de până la 26 ani și pentru mamele protejate în centre maternale, s-a majorat la 20 de lei; valoarea de 12,99 lei/zi, pentru beneficiarii din serviciile de zi, s-a mărit la 15,70 lei; valoarea de 16,6 lei/zi, pentru adultul cu handicap, a crescut la 20 de lei.
Consiliul Județean și DGASPC cer sprijinul parlamentarilor PSD Călărași
Vicepreședintele CJ, Mihăiță Beștea, a fost prezent într-o conferință de presă, în data de 9 decembrie 2021, pentru a vorbi despre această situație. Potrivit declarațiilor sale, a fost făcută o adresă scrisă către parlamentarii PSD ai județului Călărași, prin care aceștia din urmă sunt rugați să sprijine DGASPC printr-o modificare legislativă, care este absolut necesară, norma de hrană fiind stabilită prin Hotărârea de Guvern 904/2014.
“După cum știți, norma de hrană pentru asistența socială este stabilită în anul 2014, prin Hotărâre de Guvern. Ea este la un nivel extrem, extrem de mic. Am avut și avem, în continuare, probleme foarte mari în a menține un nivel bun de asigurare a hranei beneficiarilor noștri, motiv pentru care, împreună cu doamna Arbagic, am făcut un proiect de hotărâre pe care, bineînțeles, cu bunăvoința colegilor mei din Consiliul Județean, s-a și concretizat într-o hotărâre de Consiliu, unde am majorat această alocație pentru norma de hrană la 24 de lei. În plus, față de acest lucru, de data aceasta, cu doamna directoare Arbagic, am am făcut o adresă scrisă către parlamentarii PSD Călărași, prin care îi rugăm să ne sprijine cu ajutorul unei modificări legislative, care este absolut necesară”, a afirmat Beștea.
Daniela Arbagic: “Avem aprobarea ca de la 1 ianuarie 2022 să aplicăm o rație de hrană un pic mai mare“
Conducerea DGASPC Călărași, Daniela Arbagic, a subliniat, în cadrul aceleiași conferințe, că era necesară această majorare a normei de hrană, deoarece au crescut semnificativ prețurile la utilități. Conform spuselor sursei citate, de la 1 ianuarie 2022, va putea fi aplicată o rație de hrană mai mare celor instituționalizați.
“Mulțumesc Consiliului Județean, pentru că a răspuns pozitiv solicitării noastre. M-am bucurat foarte tare când acest proiect de hotărâre privind majorarea alocației de hrană a trecut cu votul majorității din Consiliul Județean. Practic, am analizat, am identificat, o nevoie raportată la momentul actual, ținând cont de creșterea exagerată a prețurilor din ultimul timp. Au crescut semnificativ prețurile și la utilități, gaz, lumină, apă. Salariile bucătarilor, de exemplu, vor crește odată cu majorarea salariului minim. Sunt particularități care nu erau luate în calcul la stabilirea alocației de hrană. Cu atât mai mult, această hotărâre pentru stabilirea normei de hrană, în cazul copiilor și a persaonelor adulte, cu dizabilități, care datează tocmai din 2014, nu a mai fost modificată, lovindu-ne, la nivelul instituțiilor rezidențiale, de această imposibilitate de a crea și calitate, și cantitate, cu un ban efectiv insuficient pentru a asigura rațiile calorice, așa cum este cuvenit pe vârstă și pe nevoi pentru creștere ale unui copil, de exemplu. Ulterior, am înaintat Consiliului Județean propunerea. Ne bucurăm că am fost înțeleși și că nevoile noastre au fost susținute, așa încât, în momentul de față, avem aprobarea ca de la 1 ianuarie să aplicăm o rație de hrană un pic mai mare. Nu este foarte mare, dar este ceea ce noi putem să aplicăm, în momentul de față, pornind de la un calcul care a ținut cont numai de rata inflației. La acest moment, Consiliul Județean se poate raporta numai la aceste valori, pentru că toată alocația de hrană, de fapt, este cuprinsă și în standardul de cost/an/beneficiar, normativele nefiind încă modificate. Tocmai de aceea, împreună cu conducerea CJ, am considerat oportună nevoia de a fi susținuți la nivelul Guvernului României, cu scopul de a fi modificate aceste hotărâri de Guvern privind alocația minimă de hrană pentru copiii din centrele de plasament și pentru adulții cu dizabilități. Vreau să vă spun că acest cuantum de 16,60 lei este extrem de mică pentru a asigura o hrană corectă. Am putut să îl majorăm la 20 de lei și, prin aplicarea unor servicii conexe în viitoarele contracte de achiziție, putem să ajungem la 21 de lei. Deci, este totuși vorba de 4,60 lei, cu care putem noi asigura o hrană mai bună, până când Guvernul, prin deciziile pe care le va lua, va considera necesară aprobarea și stabilirea unei alte valori minime a alocației de hrană. Personal, consider un succes și acest pas, pentru că era numai de competența Consiliului Județean”, a explicat Daniela Arbagic.
Foto principal: theconversation.com