URMĂREȘTE-NE

SĂNĂTATE

ALIMENTAȚIA DUPĂ MESELE COPIOASE DE SĂRBĂTORI. RECOMANDĂRILE NUTRIȚIONISTULUI ALEXANDRU FLOREA

De sărbători, am dat iama în preparatele tradiționale, dulciuri și, deși ar fi trebuit să facem mișcare, am devenit mai sedentari. Aceste lucruri au făcut ca organismul nostru să nu mai funcționeze la parametri normali. Astfel, pentru că mâncarea a fost greu de digerat, ne simțim, în prezent, obosiți și avem un disconfort fizic. Pentru a ne reveni, este recomandat să ținem cont de sfaturile prețioase ale nutriționistului Alexandru Florea.

Potrivit acestuia, foarte important este să nu ne grăbim când vine vorba de procesul de slăbire. Nu trebuie să schimbăm alimentația complet, ci este necesar să măncăm sănătos, să ne hidratăm și să facem mișcare.

“Știu că sărbătorile au fost încărcate cu mâncare. În primul rând, trebuie să începi încet, nu trebuie să te grăbești, poți să faci efort moderat, să mergi pe stradă, nu trebuie să mergi neapărat la sală. Nu schimba alimentația complet, nu trebuie să faci un switch complet. Nu înseamnă că trebuie să mănânci doar piept de pui cu salată. Fă o trecere gradată, mănâncă orez, carborhidrați. Ai grijă să mănânci toți macronutrienții! O alimentație completă presupune și carbohidrați, grăsimi și proteine”, a declarat, pentru canalsud.ro, Alexandru Florea.  

Limitarea consumului de zahăr, după sărbătorile de iarnă, contează foarte mult pentru organism. Nu trebuie să renunțăm complet la acesta, însă este musai să reducem consumul său și să îl eliminăm treptat, din alimentația noastră, dacă vrem să ajungem la rezultatele pe care ni le dorim.

“Dacă ești un mare mâncător de zahăr, nu renunța complet la acesta, ci încearcă să îl elimini treptat. Dacă înainte puneai două lingurițe de zahăr la cafea, spre exemplu, acum încearcă cu o linguriță, cu o jumătate de linguriță și tot așa. E foarte greu să faci switch-ul și să recuperezi în primele 10 zile ale anului tot ce ai făcut în anul trecut greșit. Dacă te gândești că ai avut obiceuri nesănătoase, timp de un an, ia-ți un interval de 5-6 luni în care să faci schimbarea aceasta, pentru că nu e sustenabil dacă te grăbești”, a mai subliniat tehnicianul nutriționist.

Atenție: nu ne îngrășăm între Crăciun și Revelion! În urma exceselor alimentare, fiecare dintre noi s-a ales cu o retenție de apă, iar din cauza acestui lucru, cântarul arată mai multe kilograme.

Eu am o vorbă și țin să o menționez: contează ce faci între Revelion și Crăciun, nu între Crăciun și Revelion. Într-adevăr, poți lua un kilogram sau două kilograme, în perioada sărbătorilor, dar acestea se dau foarte repede jos, pentru că e foarte multă retenție de apă acolo. Atunci când începem procesul de slăbire, apa este prima care se elimină. Așadar, retenția de apă este eliminată, mai ales la femei”, a mai punctat interlocutorul.

Hidratarea este vitală pentru buna funcționare a organismului nostru. Așadar, Alexandru Florea ne îndeamnă să consumăm cel puțin 1,5 litri de apă/zi.

“Chiar dacă este frig afară, ai nevoie de un 1,5 litri-2 litri de apă. Dacă nu este cald și nu transpiri, nu înseamnă că procesele tale metabolice nu au nevoie de apă”, a mai precizat nutriționistul Alexandru Florea.     

 

 

 

 

 

Continue Reading
La Top