ALERTĂ DE VIROZE ,TUSE CONVULSIVĂ ȘI GRIPĂ ÎN SEZONUL RECE: CUM SĂ NE PROTEJĂM
Odată cu debutul sezonului rece, crește semnificativ incidența virozelor respiratorii și a altor afecțiuni respiratorii la nivelul județului Călărași, avertizează dr. Camelia Truică, medic primar epidemiolog la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Călărași, într-un interviu acordat Canal Sud. Scăderea temperaturilor, alături de un nivel ridicat de umezeală, creează condiții prielnice pentru circulația virușilor gripali și a altor agenți patogeni, care afectează, în special, căile respiratorii superioare.
„Odată cu sezonul rece, crește incidența virozelor respiratorii și totodată apare și circulația virusurilor gripale care, în fiecare an, își modifică structura și își schimbă învelișul antigenic. Din păcate, chiar dacă am trecut prin gripă într-un an, nu înseamnă că suntem protejați pentru un alt sezon gripal”, explică dr. Camelia Truică.
Virusurile gripale și cazurile de tuse convulsivă în creștere
Sezonul acesta este deja marcat de confirmarea circulației virusurilor gripale în România. Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat recent șase cazuri de gripă, ceea ce arată că „virusurile gripale au început să circule deja”, potrivit epidemiologului. Pe lângă acestea, județul Călărași se confruntă și cu alte provocări din sfera bolilor respiratorii. „Din păcate, avem încă în circulație virus rujeolic și cazuri de tuse convulsivă, sau cum mai este cunoscută, tusea măgărească”, adaugă dr. Truică.
Statisticile sunt îngrijorătoare în cazul tusei convulsive: „În perioada 2013-2023, la nivelul județului s-au înregistrat doar șapte cazuri de tuse convulsivă. Dar anul acesta, de la începutul anului și până la sfârșitul lunii septembrie, am avut 89 de cazuri confirmate, ceea ce arată o creștere extraordinară”. Această creștere, explică medicul, este cauzată în mare parte de neprezentarea copiilor la vaccinare, chiar și pentru vaccinurile care erau administrate de mulți ani și considerate sigure.
Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor
Pentru a limita riscul de îmbolnăvire, dr. Camelia Truică subliniază importanța respectării măsurilor de igienă și protecție: „Este foarte bine să evităm zonele aglomerate, să ne spălăm cât mai frecvent cu apă și săpun pe mâini, să evităm să ducem mâna murdară la gură sau la nas. Virusurile nu se transmit doar prin căile respiratorii, ci și prin mucoasa conjunctivală, care acoperă ochii”.
De asemenea, pentru protecție împotriva gripei sezoniere, medicul amintește despre vaccinul antigripal, disponibil prin rețetă compensată eliberată de medicul de familie. „Există multe categorii de persoane care pot beneficia de rețetă compensată 100%, inclusiv copiii sub 19 ani, persoanele cu afecțiuni cronice, cei peste 65 de ani, gravidele, precum și personalul medical”, menționează dr. Truică.
„Este un sezon foarte încărcat în ceea ce privește afecțiunile respiratorii și este important ca fiecare dintre noi să ia măsuri pentru protecție”, conchide epidemiologul, insistând pe importanța aerisirii spațiilor și evitarea contactului cu alte persoane în caz de simptome respiratorii precum febră, tuse și secreții nazale.