AGRICULTORII DIN CĂLĂRAȘI DEZBAT ADAPTAREA LA SCHIMBĂRILE CLIMATICE
Sala de ședințe a Consiliului Județean Călărași găzduiește, la această oră, o întâlnire de lucru a agricultorilor călărășeni având ca teme schimbările climatice și problemele cu care se confruntă fermele acestora, fie că vorbim de ferme vegetale sau zootehnice.
“Ca președinte al Consiliului Județean Călărași și om de agricultură aveți parte de toată susținerea mea. De la modernizarea infrastructurii rutiere de care aveți atâta nevoie până la proiecte ce țin de dezvoltarea dumneavostră care reprezintă creșterea economiei locale”, a precizat Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași.
Din discuții am aflat că agricultura europeană este deja afectată și va fi afectată și în continuare de schimbările climatice. Schimbările de temperatură și de precipitații, precum și condițiile meteorologice și climatice extreme influențează deja productivitatea culturilor și producția animalieră.
Condițiile meteorologice și climatice afectează, de asemenea, resursele de apă necesare pentru irigații, practicile de adăpare a animalelor, prelucrarea produselor agricole, precum și condițiile de transport și depozitare.
Agricultura este mai vulnerabilă la schimbările climatice decât alte sectoare?
Toate sectoarele economice sunt și vor fi afectate de schimbările climatice. Producția agricolă depinde în mare măsură de condițiile meteorologice și climatice și ca urmare este unul dintre sectoarele cele mai vulnerabile. Schimbările de temperatură și de precipitații, precum și condițiile meteorologice și climatice extreme influențează randamentul culturilor și productivitatea animalelor, care la rândul lor afectează veniturile agricole și cauzează pierderi economice semnificative în multe regiuni europene.
Ce a făcut Uniunea Europeană până în prezent pentru a ajuta sectorul și agricultorii să se adapteze?
Sectorul agricol al UE este reglementat de politicile UE, în special de politica agricolă comună (PAC). Strategia UE de adaptare, adoptată în 2013 și evaluată în 2018, este un factor esențial al adaptării la nivelul UE. Atât strategia, cât și PAC au permis măsuri de adaptare în sectorul agricol. Noua politică agricolă comună propusă pentru perioada 2021-2027 are ca obiectiv clar adaptarea, care ar putea duce la obligația pentru statele membre ale UE de a mări fondurile pentru măsuri de adaptare în domeniu.
De asemenea, statele membre ale UE au definit agricultura ca prioritară în strategiile lor naționale de adaptare sau în planurile naționale de adaptare. Printre măsurile tipice de adaptare la nivel național sau regional se numără acțiuni de sensibilizare, măsuri concrete de reducere a efectelor și riscurilor fenomenelor meteorologice extreme sau strategii de partajare a riscurilor, precum și proiectarea și realizarea de infrastructuri pentru irigații și protecții împotriva inundațiilor.