URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

AGENȚIA UE RECOMANDĂ INTERZICEREA CREȘTERII ÎN CUȘTI A PĂSĂRILOR DE CURTE

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), în două avize științifice publicate marți, a recomandat încetarea creșterii păsărilor de curte în cuști și a mutilării acestora, practici pe care le consideră periculoase pentru bunăstarea lor, provocând o mare îngrijorare în industrie, potrivit AFP.

Este vorba de „recomandări fără precedent care, dacă ar fi aplicate în acești termeni, ar duce pur și simplu la dispariția celei mai mari părți a sectorului avicol european, inclusiv a cărnii și ouălor”, au reacționat marți seară, într-un comunicat, mai multe organizații agricole europene, precum Copa-Cogeca și AVEC, o federație europeană a producătorilor de păsări.
Cum vor putea rezista producătorii din UE în fața unei concurențe internaționale acerbe care nu aplică standarde atât de ridicate la fermă?”, au întrebat ele, citând o tendință deja în creștere a importurilor din Brazilia, Thailanda și Ucraina.
Aceste avize științifice ale EFSA au fost solicitate de Comisia Europeană în vederea viitoarei revizuiri a legislației privind bunăstarea animalelor. Ele se bazează pe studii care au identificat „pericolele” cu care se confruntă puii de carne și găinile ouătoare din fermele din UE.
Ca măsură preventivă, EFSA recomandă, printre altele, interzicerea creșterii în cuști – individuale sau colective – care, potrivit acesteia, este responsabilă de „stresul de izolare” sau „stresul de grup”, „restricționarea mișcărilor” sau „probleme de odihnă” la aceste păsări.
Ca alternativă, autoritatea europeană de reglementare preferă așa-numitul sistem „volieră”: structuri cu mai multe etaje, cu pergole și zone de ouat pentru găini.

În același timp, EFSA recomandă reducerea densității fermelor și stoparea mutilărilor care constau, de exemplu, în tăierea crestelor sau a ciocurilor acestor păsări pentru a le împiedica să se mutileze între ele.
De asemenea, subliniază necesitatea ca aceste păsări să aibă acces la spații în aer liber, sau cel puțin la „verande”, și chiar indică faptul că zgomotul ambiant al fermelor nu ar trebui să depășească 75 de decibeli.
Pentru industria de profil, „cea mai șocantă recomandare este propunerea de a reduce densitatea de creștere a puilor de carne convenționali la un maxim de 11 kg/m²”, ceea ce „va impune producătorilor (…) să facă investiții semnificative în fermă, în timp ce numărul de păsări dintr-un adăpost va trebui redus cu 72%”.
„Punerea în aplicare a unor astfel de propuneri extreme ar duce la închiderea întreprinderilor mici și mijlocii din zonele rurale, la o pierdere de competitivitate și la o creștere a importurilor, confruntându-se în același timp cu o creștere masivă a prețului cărnii de pasăre pentru consumatori”, au declarat organizațiile.


Sursa:Hotnews.ro

Continue Reading
La Top