URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

AFLĂ CE PRENUME SUNT INTERZISE ÎN ROMÂNIA

În România, părinții au o considerabilă libertate în alegerea prenumelor pentru copiii lor, însă există limite la excentricitatea acestora. Conform informațiilor furnizate de realitatea.net, în ciuda trendului crescând al numelor amuzante și neobișnuite, câteva denumiri sunt interzise înregistrării oficiale a copiilor.

În ultimii ani, s-a observat o creștere a preferinței părinților pentru nume care să se distingă, fie prin unicitate, fie prin transmiterea unor valori personale. Nume precum “Mercedesa” sau “Expertiza” au ajuns să fie purtate de copii, dar au stârnit și amuzamentul opiniei publice. Cu toate acestea, specialiștii avertizează că un nume neobișnuit poate deveni o sursă de stigmatizare sau bătaie de joc pentru copilul care îl poartă, mai ales în adolescență.

Codul Civil are un paragraf special: Este interzisă înregistrarea de către ofițerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele copilului, după caz”, se arată în art. 84, alin. 2.

Legislația actuală nu enumeră în mod specific numele interzise, lăsând această decizie în responsabilitatea oficialului de stare civilă. Acesta poate refuza înregistrarea numelui dacă îl consideră indecent sau ridicol. În cazul în care părinții nu sunt de acord cu decizia oficialului, ei pot să conteste acest refuz în instanță. Magistrații vor avea ultimul cuvânt în stabilirea numelui copilului.

În timp ce unii părinți se luptă cu alegerea unui nume potrivit, alții își găsesc inspirația în cele mai neașteptate locuri. În România, au fost înregistrate nume precum “Superman,” “Ministru,” “Poliția,” “Logan,” “Solenza,” și chiar “Portocala.” Lista continuă cu nume ca “Televizor,” “Miss America,” “Paracetamol,” “Papanaș,” “Sentiment-Brusli,” “Leuștean,” “Semaforul,” “Milion,” “Seif,” “Strălucirea,” “Medalion,” “Mariano-Monamour,” “Bin Laden,” și multe altele care, cu siguranță, aduc un zâmbet pe buze. Cu toate acestea, părinții sunt îndemnați să reflecteze cu atenție asupra impactului pe termen lung al numelor pe care le aleg pentru copiii lor.

Continue Reading
La Top