SĂNĂTATE
AFLĂ CE ALIMENTE TREBUIE SĂ CONSUMI ÎN FUNCȚIE DE GRUPA SANGUINĂ
Urmând dieta potrivită grupei tale sanguine, te vei simți mai revigorat, vei avea zilnic o stare generală bună si vei elimina riscul îmbolnăvirilor. Numai respectând dieta corespunzătoare grupei tale sanguine vei putea să îți menții zilnic sănătatea la cote optime.
GRUPA 0:
Dacă ai grupa 0, îți este recomandată alimentația bazată pe proteine: carne slabă de pește, pui, vită și miel, cât mai proaspătă, fără adaos de conservanți și alți aditivi. Carnea de pește (cod, păstrăv, macrou, știucă, somon) trebuie să facă parte din meniul zilnic, aceasta fiind o importantă sursă de iod necesară pentru reglarea funcției tiroidiene.
O altă sursă importantă de proteine si grăsimi vegetale o constituie nucile și semințele crude de dovleac. Este recomandat să folosești numai uleiul de măsline și să consumi mari cantități de legume și fructe.
Cele mai indicate legume pentru alimentație sunt: legumele verzi (spanac, urzici, pătrunjel, ștevie), guliile, sfeclă, ardei, hrean, ceapă, roșii, ridichi, usturoi, morcovi, țelină.
Fructele benefice sunt: prunele, smochinele, ananasul, cireșele negre, merele, grapefruitul, strugurii, lămâile, pepenele verde, piersicile, perele, stafidele, ciresele, kiwi și zmeură.
Sunt recomandate sucurile naturale din legume sau fructe cu un conținut scazut de zahăr, berea și vinul roșu în cantități moderate.
Dacă ai grupa sanguina 0, trebuie să eviți produsele din grâu și produsele lactate. Produsele pe bază de grâu conțin gluten, substanța care încetinește metabolismul și transformă hrana în depozite de grăsimi.
Foarte indicat este să elimini din regim carnea de porc și mezelurile preparate industrial.
Lista legumelor nepermise sunt: vinetele, varza alba, varza roșie, maslinele negre, porumbul, cartofii, conopida, muștarul și avocado. Iar fructele nerecomandate sunt: murele, pepenele galben, nucile de cocos, capșunele, bananele și portocalele.
Trebuie să eviți sau să reduci: cafeaua, bauturile alcoolice distilate, băuturile răcoritoare sintetice, ceaiul negru. O alternativă excelentă pentru cafea este ceaiul verde, însă ar fi ideal să renunți definitiv la cafea.
GRUPA A:
Este preferabil consumul de legume în stare cat mai naturală, pentru a păstra valoarea nutritivă: minerale, vitamine, enzime. Se pot consuma morcovi, spanac, patrunjel, praz, dovleac, usturoi, ceapă, hrean, gulii, ridichi.
Este benefic consumul fructelor: caise, mure, afine, cireșe, smochine, grapefruit, lămâi, ananas, prune.
Arahidele, semintele de dovleac, nucile, migdalele și produsele pe bază de soia contribuie la aportul de proteine vegetale care sunt mult mai benefice pentru grupa A.
Uleiul de măsline virgin sau extravirgin este foarte benefic pentru sistemul cardio-vascular deoarece contribuie la scaderea colesterolului.
Din clasa produselor lactate, este preferabil să consumi numai produsele de fermentație: iaurt, kefir sau sana.
Trebuie să renunți la carne: de vita, de vițel, de porc, oaie sau vânat. Dacă nu o poți face, consumă carne de pasăre (curcan, pui sau găina) preparată, in special, pe grătar.
Se recomandă evitarea laptelui integral. Produsele lactate sunt greu digerabile, fiind bogate în grăsimi saturate, ele sunt contraindicate deoarece acest tip de grăsimi afectează inima și predispun la obezitate și diabet.
Pâinea și pastele făinoase trebuie consumate cu moderatie, în contextul în care nu se pot elimina complet din alimentație.
Este indicată și evitarea băuturilor: berea, ceaiul negru, băuturile alcoolice distilate și băuturile răcoritoare sintetice.
GRUPA B:
O alimentație sănătoasă trebuie să cuprindă: carne roșie, pește, legume, fructe și produse lactate. Dacă ai grupa B, poți consuma carne de miel, oaie sau vânat de două sau trei ori pe săptămână.
Poți consuma și carne de vită sau de curcan, însă cu moderație.
Legumele sunt foarte nutritive și sunt benefice în cazul grupei B. Este recomandat să fie consumate cât mai des, mai ales: sfecla, varza, morcovii, conopida, broccoli, vinetele, verdețurile, ciupercile, păstârnacul, ardeiul și cartofii.
Fructele, foarte importante, în special: ananasul, strugurii, bananele sau prunele.
O sursa importantă de proteine și uleiuri nutritive o constituie peștele, fie că este pește cu carne roșie sau cu carne alba: cod, platica, macrou, știucă, sardine, scrumbie, calcan, păstrav sau somon.
Pentru o mai bună digestie, dar și pentru eliminarea toxinelor din organism este recomandat să folosești numai uleiul de măsline.
Poți consuma lactate: lapte degresat, iaurt, kefir, brânză sau mozzarela de cateva ori pe săptămână.
Consumul de cafea trebuie redus și poate fi înlocuit de ceaiul verde, care conține cofeină și este benefic pentru întărirea imunității.
Poți bea ceaiuri de plante (ginseng, ghimbir, pătrunjel, măceșe, salvie, mentă), sucuri naturale și, în cantități foarte mici, bere sau vin.
Dacă obișnuiești să mănânci condimentat, află că poți consuma cu încredere ardeiul roșu, curry, hrean sau pătrunjel.
Trebuie evitată carnea de pui, carnea de porc, fructele de mare și mai ales grâul și produsele derivate din grâu, porumbul, lintea, arahidele, susanul, deoarece acestea afectează buna funcționare a organismului, ducând la retenție hidrică și hipoglicemie.
Tot din categoria alimentelor care nu ar trebui consumate fac parte și: uleiul de porumb și cel de floarea soarelui, alunele, fisticul, arahidele, untul de arahide, semintele de floarea-soarelui și semintele de dovleac.
Legumele care trebuie consumate în mod moderat sunt: roșiile, măslinele și ridichiile, iar fructele pe care trebuie să le eviți sunt: nuca de cocos, curmalele și rodiile.
Evita condimentele (piper, scortisoara), bauturile alcoolice distilate, cele carbogazoase și sucurile sintetice.
GRUPA AB:
Este bine să consumi carne de miel, curcan, oaie, iepure sau, foarte benefic pentru tine, pește: cod, macrou, știucă, sturion, sardine, păstrăv, scrumbie, melci, acestea constituind o importantă sursă de proteine.
Este recomandată utilizarea uleiului de măsline in locul grăsimilor animale sau al uleiurilor rafinate.
Zilnic, trebuie să consumi legume și fructe. În primul rând, vor asigura necesarul de substanțe nutritive și, in al doilea rând, au un rol esențial in prevenirea afecțiunilor cardiace, îmbunătățirea sistemului imunitar și chiar prevenirea cancerului.
Legumele indicate sunt: castraveții, vinetele, sfecla, țelina, păstârnacul, conopida, morcovii, ciupercile, usturoiul și verdețurile. La fructe, lista este mai variată: struguri, prune, cireșe, ananas, caise, kiwi, lămâi, smochine și grapefruit.
Purtătorul grupei AB tolerează foarte bine produsele lactate, în special: iaurtul, smântâna degresată, brânza feta sau mozarella.
Pot fi consumate cerealele: orez, făina de ovăz, făină de orez, secară, mei, prăjituri de orez, pâine de secară sau pâine din făina de soia.
Mirodeniile și condimentele sunt foarte benefice, mai ales: sarea de mare, pătrunjelul, hreanul și sosul de soia.
Consumul zilnic de ceaiuri din plante: mușețel, echinacea, ginseng, păpădie, măceșe și ceai verde, pe care il poți înlocui uneori cu cafea. Este indicat să consumi și câte un pahar de vin roșu pe zi.
Este de preferat evitarea cărnii de pui și a celei de vită, produsele din carne afumată sau conservată, iar dacă ai probleme cu greutatea, eliminarea produselor pe baza de grâu și porumb este indicată.
Este bine să renunți la ardei și măsline, la unele fructe: portocale, mango, banane și la unele produse lactate: lapte bătut, brânză camembert, parmezan, lapte integral, unt.
Nu sunt recomandate: oțetul, piperul, murăturile, bauturile alcoolice distilate și sucurile sintetice.