ACTUALITATE
AFLĂ CÂND ÎNCEPE AUTORECENZAREA CARE ADUCE SALARIAȚILOR O ZI LIBERĂ
Autorecenzarea online, care va aduce salariaților o zi liberă suplimentară de la angajator, va debuta în data de 14 martie 2022. Potrivit directorului Direcției Regionale de Statistică din Călărași, Ionuț Dragu, de săptămâna viitoare, va fi disponibilă platforma de autorecenzare pe site-ul www.recensamantromania.ro. Cât despre recenzarea asistată, în acest moment, are loc procesul de instruire a recenzorilor. Despre tot ce ține de recensământ, sursa citată ne-a oferit mai multe informații, în cadrul unui interviu acordat publicației noastre.
Canal SUD: Domnule director, sunteți deja în plin proces de instruire a recenzorilor. Aceștia vor recenza toată populația județului Călărași. Unde sunteți acum și ce discuții purtați cu oamenii?
Ionuț Dragu: În momentul acesta, am plecat de la Primăria Ciocănești, mă îndrept către Primăria Grădiștea, discut cu președinții de comisii locale de recensământ și, în special cu primarii, pentru a le explica însemnătatea acestui recensământ și ceea ce au ei de făcut pentru următoarele patru luni. Și aici mă refer la acele două perioade, perioada de autorecenzare și recenzare asistată.
Canal SUD: Câți recenzori avem, până la acest moment, la nivelul județului Călărași și spuneți-ne pașii pe care trebuie să îi urmeze primăriile pentru a angaja aceste persoane care vor intra în curțile oamenilor.
Ionuț Dragu: Prin Ordonanța de Urgență nr. 19, primarii, ca președinți de comisii locale, vor angaja recenzorii. Avem, în prima etapă de autorecenzare și recenzare asistată, 124 de recenzori, per total județ discutăm, ei fiind repartizați în funcție de numărul de locuitori, calculat la 1 decembrie 2021, momentul de referință al Recensământului Locuințelor și Populației.
Canal SUD: Pentru primăria reședinței de județ a municipiului Călărași câți recenzori ar trebui să fie angajați? Dar pentru cea mai mică localitate din județul Călărași?
Ionuț Dragu: Uităm din această ecuație o instituție destul de importantă care se numește Serviciul de Telecomunicații Speciale, care ne-au pus tabletele la dispoziție. Noi am calculat și ne-am raportat la numărul de tablete existente în stocul Serviciului de Telecomunicații Speciale. Dacă la recensământul din 2011 aveam un sector care era constituit din 100 de locuințe și maxim 300 de persoane, în momentul acesta ar trebui să ne raportăm, conform numărului de tablete, la 450-470 de locuințe care revin pe recenzor. Dacă discutăm despre municipiul Călărași, avem un dispozitiv destul de consistent, un coordonator, recenzor-șefi sunt, dacă nu mă înșel, vreo 12 și restul sunt în funcție de numărul de sectoare care au ieșit din calculul nostru și în funcție de numărul de tablete pe care ni l-a pus la dispoziție STS-ul.
Canal SUD: Și în localitățile mici cum stau lucrurile?
Ionuț Dragu: Aș da exemplu comunele Unirea, Vîlcelele, care sunt localități mici, cu până în 2.000 de locuitori, mă refer la populația rezidentă, care este oficială în România și peste tot, inclusiv în Uniunea Europeană. Și aici avem constituite două sectoare și câte doi recenzori care vor ajuta recenziații.
Canal SUD: Luni va începe autorecenzarea.
Ionuț Dragu: Da, de luni va fi disponibilă platforma pe site-ul www.recensamantromania.ro, unde toată lumea poate accesa platforma și să se înregistreze. Tot în această ordonanță privind desfășurarea și organizarea recensământului, avem, pentru cei care se autorecenzează, un articol în care salariații, indiferent dacă lucrează în domeniul public sau în cel privat, vor primi o zi liberă plătită, dacă se autorecenzează corect. Ce înseamnă asta: va intra pe site, va răspunde chestionarului, chestionarul va fi verificat în timp de 48 de ore. Ei vor primi o recipisă că totul este în regulă, iar cu dovada recipisei o vor depune către angajator și vor primi o zi liberă din partea angajatorului.
Canal SUD: Mulțumim pentru interviul acordat!
Sursa foto: www.zi-de-zi.ro