URMĂREȘTE-NE

ADMINISTRAȚIE

ADR SUD MUNTENIA, SPRIJIN PENTRU PRIMĂRIA CĂLĂRAȘI, ÎN VEDEREA ATRAGERII FONDURILOR EUROPENE PE INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ

Municipiul Călărași implementează, în calitate de partener, lider de parteneriat fiind ADR Sud Muntenia, proiectul cu titlul “Sprijin la nivelul regiunii Sud Muntenia pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021-2027 pe domeniile mobilitate urbană, regenerare urbană, infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potențial turistic și infrastructură rutieră de interes județean, inclusiv variante ocolitoare și/sau drumuri de legătură – 5D2”, finanţat din POAT 2014-2020.

Contractul de finanţare cu o valoare totală de 290.000 de lei a fost semnat pe 01.10.2021, având termen final de implementare data de 31.12.2023. Contribuţia UAT este „0”.

Proiectul constă în realizarea documentaţiilor tehnice (de la documentaţii cadastrale până la DALI/SF şi PT) pentru viitoare proiecte pe care Municipiul Călăraşi le pregăteşte în vederea obţinerii finanţării lor din fonduri europene nerambursabile.

Cele două componente ale acestui proiect sunt „Mobilitate urbană prin promovarea utilizării mijloacelor alternative de transport” şi „Regenerarea spaţiului urban în cartierele rezidenţiale din municipiul Călăraşi”.

Pentru prima componentă, cea de mobilitate urbană, a fost achiziţionat proiectantul care în data de 15 martie a.c., prin specialiştii săi, a fost prezent în municipiul nostru pentru vizionarea amplasamentelor vizate de proiect.

Obiectivul viitorului proiect, estimat la aproximativ 9,3 milioane euro, constă în:

  • extinderea/reabilitarea zonelor şi traseelor pietonale şi semi-pietonale;
  • extinderea reţelei pistelor/traseelor pentru biciclete, inclusiv amplasarea de indicatoare;
  • construirea şi amenajarea de parcaje pentru biciclete;
  • plantarea de aliniamente de arbori şi arbuşti în corpul drumurilor (în special străzi urbane, dar nu numai), în zonele pietonale şi semipietonale, în lungul pistelor pentru biciclete, trasee pietonale.

Pe lângă intervenţiile la infrastructura velo şi pietonală, prin proiect se vor achiziţiona:

  • staţii de autobuze pentru un nou traseu de transport local în comun ce urmează a fi înfiinţat conform concluziilor studiilor de specialitate;
  • autobuze ecologice.

Toate aceste intervenţii vor contribui la atingerea obiectivului propus privind dezvoltarea mobilității urbane, mult mai puțin dependentă de utilizarea autoturismelor personale, prin schimbarea accentului de la o mobilitate bazată în principal pe utilizarea acestora, la o mobilitate bazată pe mersul pe jos, utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare, reducerea utilizării autoturismelor personale, concomitent cu utilizarea unor mijloace de deplasare nepoluante.

Proiectul urmărește îmbunătățirea continuă a calității vieții atât pentru generațiile prezente, cât și pentru cele viitoare, asigurarea de opțiuni de transport și deplasarea pentru toți cetățenii prin:

  • sporirea gradului de mobilitate al populației;
  • diminuarea cheltuielilor de deplasare și a timpului petrecut în ambuteiajele urbane;
  • diminuarea poluării și a zgomotului urban;
  • creșterea accesibilității și siguranței populației;
  • utilizarea autoturismelor personale să devină o opțiune mai puțin atractivă din punct de vedere economic față de utilizarea transportului public şi a modurilor nemotorizate, creându-se astfel condițiile pentru reducerea emisiilor de echivalent CO2.

Proiectul de investiții se va înscrie în Obiectivul de Politica 2 „O Europă mai verde, cu emisii scăzute de carbon”-Obiectivul specific “Promovarea mobilității urbane multi-modale”.   

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top