ACTUALITATE
ACTIVITATEA STRUCTURILOR MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE ÎN PERIOADA 01-14 AUGUST
Miercuri, 14 august a.c. cele trei inspectorate județene de pe teritoriul județului Călărași aflate in subordinea Ministerului Afacerilor Interne au susținut o conferință de presă prin intermediul căreia au prezentat activitățile desfășurate în perioada 01-14 august. Pe rând, conducerea instituțiilor au expus, pe scară largă, numărul intervențiilor, al efectivelor, dar și măsurile luate de la începutul lunii în curs.
Prima jumătate a lunii august a fost foarte încărcată pentru polițiștii călărășeni. Pe lângă solicitările din partea cetățenilor, polițiștii rutieri au desfășurat și activitatea ROADPOL – SPEED.
“Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au acționat la nivelul județului pentru prevenirea faptelor antisociale și menținerea ordinii și siguranței publice. De la începutul lunii august, polițiștii au intervenit la 764 de solicitări venite din partea din partea cetățenilor prin intermediul serviciului 112 și au efectuat 114 de acțiuni și controale, scopul fiind creșterea gradului de siguranță publică. În urma activităților, au fost constatate 236 de infracțiuni, 9 persoane au fost surprinse în flagrant delict, iar în cauza instrumentată au fost dispuse 25 de măsuri preventive. De asemenea, polițiștii au intervenit și au aplicat 1954 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 725 de mii de lei. Polițiștii rutieri au desfășurat activități pentru creșterea siguranței în trafic, fiind constate 11 infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice. Au fost reținute 96 de permise de conducere și retrase 55 de certificate înmatriculare”, a declarat comisar șef de poliție Marian Necula, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Călărași.
Alături de polițiști au fost și jandarmii călărășeni, care au intervenit, în doar două săptămâni, la 110 misiuni de ordine publică. Activitatea jandarmilor nu se oprește aici. În perioada menționată, aceștia au intervenit și pentru aplanarea unor conflicte, precum și pentru luarea măsurilor legale privind ordinea și siguranța publică la un număr de șapte sesizări prin 112.
“Structurile specializate din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași au executat 110 misiuni de ordine publică, fiind angrenați peste 99 de jandarmi. Am participat pentru asigurarea unui climat de normalitate cu ocazia desfășurării unor activități cu public numeros în perioada 01-14 august a.c. Au fost executate trei misiuni de asigurare a ordinii publice, fiind angrenați 62 de jandarmi. Structurile de ordine publică au intervenit pentru aplanarea unor conflicte, precum și pentru luarea măsurilor legale privind ordinea și siguranța publică la un număr de șapte sesizări prin 112, sesizări directe sau sesizări din oficiu, existând o preocupare constantă pentru rezolvarea urgențelor cetățenilor prin reducerea timpului de reacție de la preluare și până la prezența echipelor de intervenție la locul producerii evenimentului. Participarea la menținerea ordinii publice în sistem integrat, alături de colegii noștri de la Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, s-a concretizat prin asigurarea cadrului organizatoric necesar bunei desfășurări a misiunilor, în principal, asigurarea efectivelor solicitate de către Inspectoratul de Poliție Județean Călărași. Prezența activă în misiunile de menținere a ordinii publice este evidențiată de participare la 90 de misiuni de menținere a ordinii publice, fiind organizate 31 de patrule mixte atât în mediul urban, cât și in mediul rural și 59 de patrule de jandarmi cu un efectiv de 237”, a precizat colonel Ionel Marcu, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași.
Pompierii militari sunt poate cei mai solicitați în timpul verii dintre toate structurile Ministerului Afacerilor Interne. Incendiile de vegetație, accidentele rutiere care impun intervenția acestora, precum și acordarea primului ajutor cetățenilor aflați în nevoie prin intermediul Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare sunt la ordinea zilei.
“În palierul operativ, în această perioadă supusă analizei, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a acționat la 385 de situații de urgență la care a fost solicitat. Asta înseamnă o medie de 32 de situații pe zi. 58 de intervenții au fost pentru stingerea incendiilor, dintre care 15 pentru incendii la gospodării și 43 la incendii de vegetație, miriște sau gunoi. 267 au fost acțiuni pentru asistență medicală de urgență, dintre care 262 la misiuni pentru ajutor medical și 5 intervenții de descarcerare. Restul de 50 de solicitări au fost pentru protecția populației. Sunt misiuni pentru căutare/salvare persoane blocate, sprijin al Serviciului de Ambulanță Județean, salvări de animale, asigurări măsuri prevenire situații de urgență la evenimente publice de amploare, informări preventive și exerciții alături de alte instituții sau de unitățile administrativ-teritorială”, a conchis colonel Adrian Păduraru, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Barbu Știrbei” Călărași.