URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

ACTIVITATE DE WEEKEND – PESCUITUL PE DUNĂRE

Pescuitul este activitatea de a prinde cu ajutorul unor instrumente speciale diverse varietăți de pește sau alte vietăți acvatice.

În weekend am fost pe malul Dunării, alături de Virgil și Paul, doi pescari profesioniști, care ne vor împărtăși câteva secrete legate de pescuit.

Ce unelte i-ar trebui unui om pentru a se apuca de pescuit?

“Pentru ca un om să se apuce de pescuit are nevoie de acest microb, pe care îl avem toți pescarii. În prezent, copiii preferă să stea pe telefoane, iar noi încercăm prin canalul pe care îl avem să îi invităm la aer liber, să se destindă, să uite de probleme. În afară de dorință, pentru a se apuca de pescuit le-ar trebui o lansetă sau o undiță, nu trebuie sa fie foarte scumpă, câteva artificii si momeală. L-ar costa apoximativ 200 de lei.”

Când are loc perioada de prohibiție?

“Perioada de prohibiție se împarte în două. Noi, cei din Călărași ne bucurăm de această perioadă. Avem prohibiția de 60 de zile care este pentru zona ce nu constituie granița care începe pe data de 9 aprilie si se termină pe data de 7 iunie și zona de frontieră unde perioada de prohibiție durează 45 de zile. Noi avem acest beneficiu, putem pescui cu 2 săptamâni mai mult. Până in zona Dunării nu sunt locuri care sunt cu adevărat interzise. Singurele locuri interzise sunt in locurile ce nu constituie ape de frontieră, de pe data de 7 aprilie până pe 24. În cele două săptămâni putem pescui doar în zona de frontieră. S-a propus legea prin care este inerzis pescuitul speciilor principale: somn, șalău și știucă. Acestea sunt interzise pe tot parcursul anului.

Aș dori ca prin intermediul acestui interviu sa alarmăm puțin autăritățile să-și facă treaba în privința braconajului. E păcat pentru toate generațiile următoare care vor să se apuce de pescuit.”

Un om își poate câștiga existența din pescuit?

Sunt metode pentru pescuitul comercial. Dar asta înseamnă cumpărarea kilometrilor pe Dunăre și pescuitul la plasă, dar legal. Pentru pescarii “mici”, cum suntem noi, nu este avantajos si nu ne putem câștiga existența.”

Ne puteți spune câteva secrete despre pescuit?

“Secretele sunt destul de complexe. În primul rând, trebuie să ne alegem locul cu grijă, și doar un pescar cu experiență îl poate găsi. Trebuie să avem momeala adecvată. Trebuie să diversificăm, să avem la noi viermuși, râme, porumb, mămăligă pentru a avea mai multe șanse de reușită.”

Ce sfaturi aveți pentru tinerii care vor să devină pescari?

Să aibă curaj să încerce această activitate. Să-și cumpere o lansetă sau o undiță și să prindă un pește, cât de mic, încât sa prindă acest microb. Peste noapte vei începe să te gândești “cum ar fi dacă aș prinde alt pește?” sau “cum ar fi dacă aș folosi altă momeală?”.

Avem nevoie de permis de pescuit?

Da! Este un permis pe care îl putem dobândi gratis de pe internet. Permisul este foarte ușor de dobândit, accesibil pentru toată lumea, trebuie doar să completezi un formular.

Există o comunitate de pescari în Călărași?

“Da,există! Doar pe Facebook din păcate. Ne-ar fi plăcut să fie un loc special unde să ne strângem. Sunt destul de mulți pescari cu care ne sfătuim pe acel grup.”

La ce oră începe și se termină o zi de pescuit?

O zi de pescuit pentru un pescar obișnuit începe în general la ora 5, înainte să răsară soarele. Pentru un pescar înrăit, pregătirile încep cu o zi înainte, atunci când pregatește momeală, nadă și lansetele. O partidă de pescuit durează în funcție de timpul pe care dorim să îl alocăm. Poate sa dureze de la câteva ore, la zile întregi.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top