În perioada 01 ianuarie 2024 – 15 martie 2024, Serviciul Public Pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călărași a capturat un număr de 249 câini fără stăpân, după cum urmează: 129 din municipiu, iar din județ, în urma procoalelor de colaborare cu UAT-uri un număr de 120 câini fără stăpân.
Echipa de capturare SPPGCFSC a acționat conform protocoalelor de colaborare semnate în 9 UAT-uri: Comuna Dragalina, Comuna Grădiștea, Comuna Roseți, Comuna Ileana, Orașul Fundulea, Comuna Sărulești, Comuna Belciugatele, Comuna Valea Argovei, Comuna Dragoș Vodă.
În perioada menționată s-au adoptat un număr de 75 câini fără stăpân din care 27 în țări membre UE și 48 câini fără stăpân în țară.
De asemenea au fost revendicate de către proprietari un număr de 4 câini fără stăpân.
În perioada 01 ianuarie 2024 – 15 martie 2024 au fost înregistrate 32 de sesizări primite prin dispeceratul din cadrul instituției, din care 2 prin 112 – numărul unic de urgență – I.J.J. Călărași și 1 sesizare 112 – numărul unic de urgență prin Politia Animalelor.
“Menționăm că din numărul total al sesizărilor primite din partea cetățenilor au fost soluționate 30 la termen, iar două rămân spre verificare în următoarea perioadă.
În perioada următoare, pe lângă acțiunile de capturare zilnice, serviciul nostru își propune să desfășoare:
• Acțiuni de verificare a cetățenilor ce au adoptat câini din adăpostul nostru, din perioada 2020 – 2023, acțiuni ce se vor desfășura în colaborare cu D.S.V. și Poliția Animalelor – Biroul pentru protecția animalelor;
• Acțiuni de verificare și responsabilizare a cetățenilor din municipiul Călărași, conform HCL 119/2020, în ceea ce privește obligațiile deținătorilor de animale pe domeniul public în colaborare cu Poliția Animalelor, I.J.J și Poliția Locală – Călărași.
• Acțiuni de verificare și monitorizare a domeniului public din municipiul Călărași, pentru prevenirea abandonului animalelor, acțiune ce se va desfășura în colaborare cu Poliția Animalelor – Biroul pentru protecția animalelor.
• Campanii de informare având ca tematică problematica specifică gestionării populației canine cu stăpân, deținerea animalelor pe domeniul public, precum și hrănirea acestora pe domeniul public, eliminarea excrementelor canine dupa domeniul public de către deținători.
• Acțiuni de informare conform planurilor de colaborare încheiate între instituțile S.P.P.G.F.S.C., I.J.J. și I.P.J. Călărași, în unitățile de învățământ din Municipiul Călărași” se arată într-un comunicat de presă oferit de Serviciul Public Pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călărași.